Europese financiële toezichthouders bewegen meer en meer richting de digitale euro. Het is het onvermijdelijke sluitstuk richting de e-economie en het afscheid van contant geld. De ontwikkeling dwingt banken met de rug tegen de muur, stelt Wilhelm Roth, CEO van Icoinic.

De Europese Centrale Bank, maar ook de Duitse toezichthouder BaFin, werken gezamenlijk hard aan de introductie van de digitale euro. “Een financieel systeem gebaseerd op big data zorgt voor een versnelde digitale transitie,” is de overtuiging van Wilhelm Roth. “Centrale banken zijn bezig om munten en papiergeld uit het systeem te halen, net als eerder is gebeurd met goud. Er blijft alleen een kritische voorraad als reserve.” Zelfs in een land als Duitsland, met een voorliefde voor cashgeld, is sprake van een versnelde acceptatie van elektronisch betalen. “Jonge Duitsers zijn meer en meer voorstander van contactloos geld omdat munten en papiergeld milieu-onvriendelijk zouden zijn.”

Onder vuur

De bankwereld krijgt het de komende jaren lastig, voorspelt Roth. “Ze liggen onder vuur, ‘under siege’. De digitale euro verandert de manier waarop de ECB controle over de geldstromen heeft en contact heeft met burgers en bedrijven. Het vergroot de grip van de ECB op de geldstromen en de herkomst van het geld.” Ook vanuit de consumentkant hebben banken reden om zich zorgen te maken, met fintech en cryptoplatforms die aan de poort rammelen. “Burgers zullen zich meer en meer de vraag stellen waarom ze hun geld nog bij de bank moeten aanhouden als er betere alternatieven zijn. Bijvoorbeeld de crypto wallet Coinbase, dat samenwerkt met Apple Pay en Google Pay.”

Transactietransparantie

De modellen die banken en crypto’s hanteren, zijn tegengesteld en daarmee complementair, doceert Roth. “Bij banken draait de transactie rond de identiteit van de klant. Bij cryptocurrencies is het precies omgekeerd. Er is sprake van volledige transactietransparantie. Elke transactie van de bitcoin van 2012 tot nu is dankzij de blockchaintechnologie volledige herleidbaar, met gegarandeerde privacy van verschillende eigenaars.” Voor de ECB is dat een belangrijke drijfveer om vaart te maken met de digitale euro. “Met de kenmerken van cryptovaluta is de herkomst van het geld herleidbaar. Elke stap is digitaal vastgelegd.”

Een van de weinige banken die nadenkt over de impact van digitale assets voor traditioneel bankieren is de Zwitserse private bank en vermogensbeheerder Julius Baer. Deze heeft crypto currency bank SEBA overgenomen, zodat ze weten wat wel en wat niet werkt en hoe ze zich kunnen heruitvinden. “Dat is ‘forward thinking’.”

Amsterdam

De keuze van Icoinic voor Amsterdam als vestigingsplaats is geen toevallige. “Nederland maakt deel uit van de kleine groep landen dat het nieuwe financiële systeem vormgeeft. Amsterdam neemt een koppositie in qua crypto en digital assetmanagement. Het Nederlandse DNA is uniek: geen berg is te hoog en geen kust te ver om de toekomst te creëren. We zijn trots dat we daar als Icoinic deel van uitmaken.”

Bezoek de website voor meer informatie over de mogelijkheden