Crypto lijkt populairder dan ooit. En als je zelf nog niet in een digitale munt geïnvesteerd hebt, ken je ongetwijfeld mensen die dat wel hebben gedaan. Maar wat moet je over cryptocurrencies weten en waar moet je beginnen? YouTuber en Bitcoin-expert Madelon Vos geeft antwoord.

Hoe ben jij zelf begonnen?

“Dat was in 2013. Bitcoin was alleen beschikbaar in de krochten van het internet. Ik ben het dark web opgegaan en heb uiteindelijk bitcoin gekocht om uit te zoeken hoe het werkt.”

Ik vind crypto ingewikkeld en zou geen idee hebben waar ik zou moeten beginnen.

“Dat hoor ik vaak. Als je wil beginnen, is het belangrijk dat je onderzoek gaat doen om de cryptomarkt te gaan begrijpen: lees erover, kijk de video’s op mijn YouTube-kanaal @madelonvos, volg cursussen. Bedenk wat je doel is en realiseer dat het een lange termijn belegging is, als onderdeel van een gewone beleggingsportefeuille. Als je het niet begrijpt, begin er dan niet aan.”

Wat zijn de voordelen?

“Op je bankrekening krijg je geen of zelfs negatieve rente. De huizenprijzen stijgen en het eten in de supermarkt wordt duurder. Door te investeren doe je iets met je geld. Met crypto kun je je portfolio diversifiëren. Het heeft enorme potentie. Daarnaast kan het als betaalmiddel ontzettend interessant zijn.”

Ben je door schade en schande wijs geworden?

“Ik ben nooit gehackt, mensen in mijn omgeving wel. Dat was reden genoeg voor mij om in een vroeg stadium voorzorgsmaatregelen te nemen. Wel heb ik domme dingen gedaan door zogenaamde ‘fear of missing out’. De markt gaat zo snel. De eerste keer dat ik dan aan den lijve ondervond, verkocht ik veel. Om daarna weer veel terug te kopen. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Maar goed, dat maakt iedereen een keer mee.”

Als ik wil instappen, ben ik dan te laat of is dat onzin?

“Van iedereen die gedurende de afgelopen twaalf jaar bitcoin kocht hebben enkel diegene die de afgelopen drie maanden bitcoin kochten een portefeuille die in de min staat ten opzichte van hun aanschafprijs. Dat zegt heel veel over de waarde. Dus nee, je bent nu niet te laat. Maar zou niet in één keer je geld in bitcoin stoppen, maar juist op maandelijkse basis. Zo wen je aan de koersschommelingen die de munt doormaakt én dit zorgt tevens voor een stabiele instapprijs.”