Kunnen gaan en staan waar je wilt, veel buiten zijn en tijd in de natuur doorbrengen, dat is de charme van het kamperen. Dit ultieme buitengeluk kun je tegenwoordig heel goed (en heel comfortabel) ervaren tijdens een luxe campingvakantie. 

‘Het gouden moment’ wordt het wel genoemd. En wie houdt van kamperen, weet precies wat daarmee wordt bedoeld. De (lange) reis zit erop, de caravan, camper of (bungalow)tent is opgesteld, de stoeltjes zijn uitgeklapt. En precies op dat moment kun je zomaar getroffen worden door iets wat van kamperen zo’n fijne ervaring maakt: het ultieme buitengeluk, een diep ontspannen gevoel van vrijheid en flexibiliteit. En luxe, zal de moderne kampeerder daaraan toevoegen. Niet alleen de luxe van quality-time met je partner, gezin en/of vrienden in een mooie omgeving, maar ook de echte luxe die je jezelf tegenwoordig op campings kunt gunnen: van een comfortabele bungalowtent die al voor je klaarstaat tot dineren in een kwaliteitsrestaurant op het campingterrein.

Buiten zijn is wat telt

In de basis blijft kamperen wat het al altijd al is geweest. ‘ Buiten zijn is wat telt,’ concludeerde de ANWB een paar jaar geleden in een groot onderzoek naar het kampeergedrag van Nederlanders. Conclusie van de onderzoekers: ‘Vrijheid is een belangrijk aspect voor het kampeergevoel. Kunnen gaan en staan waar je wilt, veel buiten zijn en tijd in de natuur doorbrengen, dat is de charme van het kamperen.’ Tegelijkertijd ervaren volgens de trendanalyse 4 op de 10 vakantiegangers stress bij de voorbereiding, waarvoor onder andere ‘het inpakken’ als boosdoener wordt aangewezen. Het verklaart allicht de groeiende populariteit – zeker onder gezinnen en senioren – voor de luxe van een bungalowtent of bijvoorbeeld een stacaravan die al klaarstaat op het kampeerterrein, vaak ook nog eens compleet ingericht. 

Zorgeloos en comfortabel

Het buitengevoel blijft onaangetast, het binnengevoel is een flink stuk comfortabeler. Lekker slapen op echte bedden, check. Koken in een volledig ingericht keukenblok, check. Goede verlichting, check. In de stacaravan lekker douchen in je eigen badkamer, check. Wie toch nog wat restjes stress ervaart, kan die van zich afschudden in de jacuzzi bij het campingzwembad, omdat het eigen binnencomfort ook is terug te vinden in het comfort van de camping. Niet zo gek dat er in Frankrijk inmiddels een nieuw woord is voor campings, ‘hôtellerie de plein air’, buitenhotels. Hier vind je het ouderwetse en zo geliefde buitengeluk in een zorgeloze en comfortabele setting.  

”Voor het ouderwetse kampeergevoel hoeven we niet meer in te leveren op comfort.”