In contact staan met je eigen behoeftes en daar ook naar handelen. Het is het recept voor een gelukkiger leven. Je hoeft niet te ‘zweven’ om dat doel te bereiken.

Meer bewegen, minder drinken, betere voeding, vaker rust nemen. Goede voornemens die ‘best haalbaar’ zijn, houden we onszelf voor. En toch blijken ze lastig na te streven. De meeste goede voornemens kunnen we samenvatten onder de noemer ‘gezond en zelfbewust leven’. Een gezond voedingspatroon en meer lichaamsbeweging komen niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid ten goede. Tegelijkertijd zul je mentaal stevig in je schoenen moeten staan om patronen te doorbreken en aan een verandering van levensstijl te werken. Je moet je, met andere woorden, goed bewust zijn waarom je iets doet. Veel mensen zetten een geschrokken stapje achteruit als de term ‘zelfbewustzijn’ valt (‘Ik ben niet zo’n zwever hoor’). Nergens voor nodig, want zelfbewust leven is niks meer dan nadenken over een paar vragen en leven naar de antwoorden. Waar word je echt gelukkig van? Ben je geworden wie of wat je wilde zijn? Wie en wat is belangrijk voor je en waarin wil je geen energie meer steken omdat het je alleen maar energie kost?

Rust en ruimte

In een zelfbewust leven sta je in contact met je eigen behoeftes en je handelt daar ook naar. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet er wel de rust en de ruimte voor in je hoofd vinden. In bijna alle zelfhulpboeken die over deze zoektocht zijn verschenen, keert deze belangrijke les altijd terug: gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit. En als je lekker in je vel zit, laat je minder snel negatieve gedachten toe. Je accepteert wie je bent en je creëert de rust en de ruimte in je hoofd die nodig is om, inderdaad, zelfbewuster (gelukkiger) te leven.   

Een gezond voedingspatroon en meer lichaamsbeweging komen niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid ten goede.

3 Tips:

  • Je hoeft niet te mediteren om je hoofd leeg te maken. Maak een dagelijkse wandeling en zet al je zintuigen open. Kijk goed om je heen, luister en ruik.
  • Hou van je lijf en laat je niet gek maken door de zogenaamd perfecte lichamen in de media. Die zijn ‘gemaakt’.
  • Goede voeding is geen straf. Ontwikkel je smaakpapillen, laat je verrassen door wat de natuur je biedt.