Om te voorkomen dat de gezondheidzorg nog verder overbelast raakt, moet het roer om, constateert ceo Erik de Heus van SkinVision. “De focus moet zich niet richten op ziekte, maar op het moment daarvoor. Bij een vroege diagnose kun je veel meer doen.” De verantwoordelijk voor de gezondheid ligt bij het individu. “Het huidige systeem is geen gezondheidssysteem, het is meer een ziektesysteem, gericht op behandelen en helpen in plaats van voorkomen.”

“De problemen in de zorg zijn versneld door Covid-19, maar de knelpunten waren bij ingewijden al langer bekend.” De Heus noemt als voorbeeld het tekort aan personeel in combinatie met de groeiende vraag en de almaar hogere zorgkosten. “Als patiënt zie je maar het topje van de ijsberg. Driekwart van de zorg wordt betaald via een andere route. Doordat de bevolking ouder wordt en ook meer divers is groeit de vraag naar zorg snel en de complexiteit, en daarmee ook de kosten. De zorguitgaven als percentage van het BNP stegen in de coronatijd van 13,2 procent (2019) naar 14,5 procent (2020). Én nog piept en kraakt het gezondheidssysteem op alle vlakken.” De Heus maakt zich zorgen. “Meer, sneller en beter kan niet als we op dezelfde voet door blijven gaan. Als we niet snel van koers veranderen, worden geconfronteerd een snel uithollend zorgsysteem dat van haar voetstuk valt. Mensen gedragen zich meer en meer als consument, waardoor de autoriteit van artsen in het geding komt.” Bovengenoemde trends zijn nog omkeerbaar, meent De Heus, maar dan zijn er stappen nodig om de controle weer terug te pakken.

Grenzen aan de zorg

“Er zitten grenzen aan de zorg. Je kunt niet alles op het bord van ‘de overheid’ en ‘het systeem’ leggen, én al helemaal niet van ‘het zorgsysteem’. Deze tijd maakt het steeds duidelijker dat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid in de allereerste plaats bij de mensen zelf ligt.” In de ogen van De Heus moet de focus worden verlegd naar het moment vóór de ziekte. Preventie, bewustwording en detectie spelen daarin een grote rol. Dankzij gezondheids- en eHealth-apps kunnen mensen zelf hun gezondheid checken. Huisartsen zijn nu al overbelast, dus het is fijn als met eHealth de druk op de zorg wordt verlicht en serieuze risico’s, zoals hartstoornissen, diabetes en kanker vroegtijdig worden herkend.

Als voorbeeld gebruikt De Heus het risico op een melanoom. “Één op de vijf mensen kan te maken krijgen met huidkanker. Het is daarom belangrijk de bewustwording te vergroten en te zorgen dat je snel erbij bent. Dankzij de SkinVision-app kun je – met een zelftest – eenvoudig een verdachte plek checken. Je bent op tijd bij de arts, die direct in actie kan komen. De app maakt gebruik van artificiële intelligentie en spoort de meest voorkomende vormen van huidkanker met 95 procent nauwkeurigheid op.” Vol trots vertelt De Heus dat bij een van de deelnemende zorgverleners 10 procent van alle melanomen is ontdekt met hulp van de SkinVision-app. “We willen naar 20 procent.” De zorgverzekeraars hebben de app omarmd. Vanaf 1 januari 2022 kunnen mensen de app downloaden en koppelen aan hun polisnummer.

Voor meer informatie: www.skinvision.com