Veel mensen brengen de herfstvakantie door in eigen land. Maar met alle pracht en praal in het Nederlandse landschap is dat helemaal geen straf. Nederland heeft ons meer dan genoeg te bieden.

Neem bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied ligt ongeveer in het midden van het land, tussen Utrecht en Amersfoort in, en is zeker een bezoekje waard.

Maak van een druilerige een sprookjesachtige dag door een bezoekje aan een van de vele kastelen die het gebied rijk is. Het middeleeuwse Kasteel De Haar in Haarzuilens bijvoorbeeld is het grootste kasteel van Nederland. Slot Zuylen in Oud-Zuilen werd in de achttiende eeuw verbouwd van kasteel tot buitenhuis en is vandaag de dag een museum. En midden in het centrum van Woerden vind je Kasteel Woerden, waar je ook gewoon een drankje kunt nuttigen in het kasteelcafé.

Is het droog, maak dan een van de prachtige wandelingen in het natuurgebied. De uitgezette routes variëren van twee tot twintig kilometer. Vergeet je verrekijker niet. Dankzij het afwisselende landschap, van bos tot uiterwaarden, leven op de Utrechtse Heuvelrug meer dan honderd vogelsoorten: van de kleine bonte specht en de boomklever tot de vuurgoudhaan.

In voor wat meer actie? Huur dan een fiets of mountainbike. Ook is het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug uitermate geschikt voor een tochtje op een paard.