Volgens professor Wim Saris is er voor mensen met diabetes type 2 een succesvol hulpmiddel om relatief snel af te vallen: een laagcalorisch dieet (LCD). “De meeste mensen vallen daarmee in 2 maanden tijd ruim 10 kilo af.” Daarmee zijn diabetespatiënten een eind op weg. “Daarna is het echter zaak om dat gezonde gewicht ook te behouden.”

Vroeger was het een ouderdomsziekte, tegenwoordig veel meer een welvaartsziekte, die ook op jongere leeftijd steeds meer voorkomt. Diabetes type 2 geeft op langere termijn tal van klachten, in het beginstadium vooral vermoeidheid en later mogelijk hart-, vaat- en oog- en nierschade. Professor Wim Saris is emeritus-hoogleraar Humane Voeding van Maastricht Universiteit. In zijn rijke carrière heeft hij allerlei onderzoeken gedaan, onder meer naar de rol van voeding en lichamelijke activiteit bij diabetes. “Bij mensen met diabetes type 2 is de insulinegevoeligheid verminderd door bijvoorbeeld lichamelijke inactiviteit of overgewicht. Gevolg is dat het bloedsuiker in het bloed te hoog is en er klachten ontstaan.”

Laagcalorisch dieet
Een van de belangrijkste remedies om diabetes type 2 te lijf te gaan, is het verminderen van overgewicht. Ofwel: afvallen. Dat kan op verschillende manieren, zoals door het bezoeken van een diëtist of door vaker te gaan sporten. “Dat werkt goed,” zegt Saris, “alleen duurt het vaak vele maanden voordat je voldoende bent afgevallen. Veel mensen zijn tegen die tijd gedemotiveerd geraakt.” Een andere optie is een maagverkleiningsoperatie. Hoewel die effectief is, zijn er risico’s, waardoor zo’n operatie alleen een optie is bij extreem overgewicht. Volgens Saris is er voor mensen met diabetes type 2 een veel succesvollere methode om gemotiveerd af te vallen. “Dat is een zogeheten laagcalorisch dieet, oftewel LCD. Uit tientallen internationale onderzoeken blijkt dat 8 à 9 van de 10 mensen die zo’n dieet volgen, in 2 maanden tijd maar liefst 10 tot 12 kilo afvallen.” 

Succesvolle manier om gezond gewicht te krijgen
Wat houdt een dergelijk dieet in? “Iemand die een LCD volgt, krijgt gedurende 2 maanden zo’n 800 kilocalorieën per dag binnen, bijvoorbeeld door enkele keren per dag een speciale shake, een soep of pudding te nemen. Deze hebben een goede balans van eiwitten, koolhydraten en vetten. En bevatten verder voldoende vitamines en mineralen. Daarnaast nemen mensen die een LCD volgen nog wat groente en drinken ze veel, tot twee liter per dag.” Het resultaat is indrukwekkend, en niet alleen in termen van gewichtsverlies. “60 tot 80 procent van de diabetespatiënten heeft na het afvallen geen of nauwelijks medicijnen meer nodig, is in principe diabetesvrij.” Maar, zo waarschuwt Saris, het diabetesprobleem is met een LCD niet opgelost. Het is een – weliswaar belangrijk – deel van de oplossing. “Een LCD is een succesvolle manier om een gezond gewicht te krijgen, zeker voor mensen met diabetes type 2. Daarna is het echter zaak om dat gezonde gewicht ook te behouden.”

Meer lichaamsbeweging
Gewichtsbehoud op de langere termijn kan alleen door enerzijds een beter voedingspatroon, waarbij iemand door een diëtist kan worden begeleid, anderzijds door meer lichaamsbeweging. Saris: “Met in totaal zo’n uur tot anderhalf uur traplopen, wandelen, fietsen, zwemmen of andere sportieve activiteiten per dag, is de kans groot dat je je gewicht behoudt.” Kortom, om een gezond gewicht te behouden, is meer bewegen de oplossing; om dat gezonde gewicht eerst te bereiken, is minder eten het beste. Een LCD is daarbij een goed hulpmiddel. 

Modifast Intensive
Modifast is een voorbeeld van zo’n LCD. Al veertig jaar lang is Modifast expert in verantwoord en effectief afslanken. Modifast Intensive is bijvoorbeeld een LCD dat speciaal is ontwikkeld voor iedereen die op een veilige en verantwoorde manier gewicht wil verliezen. De smaakvolle shakes, puddingen, pasta’s, drinks en repen helpen de calorie-inname terug te brengen tot zo’n 800 tot 1200 kilocalorieën per dag. Het is een proces waarbij iemand vier fases doorloopt: in de eerste weken worden alle maaltijden vervangen door vier Modifast LCD-maaltijden. Dit bouwt iemand vervolgens langzaam af voor zichtbaar en blijvend resultaat. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Daarbij zijn de producten ook nog eens eenvoudig en snel te bereiden. 

Modifast Protein Shape
Daarnaast biedt Modifast onder meer Protein Shape-producten: lekkere en eiwitrijke producten die ondersteuning bieden bij een gezonde en actieve lifestyle. Eiwitten zorgen namelijk voor groei en behoud van spiermassa. Het zijn producten, zoals een chocoladereep, die stuk voor stuk ongeveer 100 kilocalorieën bevatten en daarmee een ideaal tussendoortje vormen. Bijvoorbeeld als onderdeel van een afslankprogramma. Hoe dan ook, met de Modifast-producten kan iemand zijn of haar calorie-inname flink reduceren en tegelijkertijd alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat is een mooie eerste stap als je diabetes type 2 hebt en wilt afvallen.

“Een LCD is een succesvolle manier om een gezond gewicht te krijgen”