Printers en andere randapparatuur zijn een achilleshiel in de IT-beveiliging van mkb-ondernemingen. ‘Er zijn helaas genoeg voorbeelden van hackaanvallen waarbij criminelen via de printer het netwerk binnendringen’ vertelt Peter Hoorn, algemeen directeur Sharp Electronics Benelux.

Ondanks de hoge inflatie investeren veel mkb-bedrijven (42%) fors in IT, blijkt uit een onderzoek van Sensuswide in opdracht van Sharp Europe: in 2023 besteden de bedrijven gemiddeld 40.000 euro. Tegelijkertijd laat het Sharp-onderzoek zien dat bij veel mkb-bedrijven de investeringen op het gebied van beveiliging achterwege blijven of onvoldoende zijn. ‘De bewustwording is er, veiligheid van IT is een belangrijk aandachtspunt. Bijna een op de drie respondenten (33%) ziet het als de grootste uitdaging voor de komende 12 maanden. De focus ligt echter meestal op de laptops en e-mail,’ constateert Hoorn.

Een stap voor zijn

Meer dan een derde (36%) van de IT-besluitvormers binnen het mkb ziet IT-beveiliging als de belangrijkste technologische uitdaging van dit moment. Het ontbreekt bij werknemers (35%) en managers (30%) van mkb-bedrijven vaak aan de juiste kennis, blijkt uit het Sharp-onderzoek.

Cybersecurity is meer dan het installeren van spamfilters en veiligheidsupdates van applicaties, benadrukt Hoorn. ‘Als je pas naar oplossingen gaat zoeken ná een cyberaanval, ben je altijd te laat. Je moet zorgen dat je het een stap voor bent, zodat je op een back-up kunt terugvallen als je gehackt bent. Vanuit onze ervaring als IT-dienstverlener kunnen we daarop anticiperen en daarin meehelpen.’ Te weinig bedrijven zijn zich bewust dat ook onbeveiligde printers en AV-apparatuur een risico vormen, vertelt hij. ‘Omdat we al heel veel jaren actief zijn op deze gebieden weten we dat met name de veiligheid van de randapparatuur wordt onderschat door bedrijven. Pas als ze met onze medewerkers daarover praten, realiseren klanten dat de randapparatuur een ingang kan zijn tot het IT-netwerk.’

IT-roadmap

Sinds 2015 houdt Sharp Electronics Benelux zich exclusief bezig met de verkoop van producten voor de kantooromgeving, zoals printers, met name voor het mkb en mkb+, en professionele schermen zoals touchscreens, monitoren en informatiedisplays. En sinds 2022 is dat uitgebreid met IT-services, onder meer voor beveiliging en werkplekinrichting en -beheer. Vaak hebben mkb-bedrijven het IT-beheer uitbesteed aan zelfstandige IT-specialisten of regionale partijen, constateert Hoorn. ‘Dat is organisch zo gegroeid, maar als de onderneming groter wordt, groeit het vaak boven de pet van die externe partij.’ Het is het moment dat je op zoek moet naar een professionelere organisatie om invulling te geven aan het beheer en de beveiliging. Precies daarin voorziet de nieuwe IT- dienstverlening. ‘We weten waar zwakke plekken liggen en kunnen bedrijven adviseren wat de beste strategie voor het moment is en welke investeringen ze de komende jaren nog moeten doen. Samen met de klant stellen we een IT-roadmap op; een stappenplan waarmee je de investering beter behapbaar maakt en prioriteiten bepaalt.’

Omdat we vanuit de onderhoud en installatie van onze printers en AV-apparatuur al veel bij onze klanten zitten, heeft Sharp ervoor gekozen om ook te focussen op IT-services. Daarvoor zijn een aantal internationale overnames gedaan, verklaart Hoorn. De uitbreiding van het product- en dienstenpakket met IT-services is een logische ontwikkeling, stelt hij. ‘De meerwaarde is dat je de hardware, randapparatuur, werkplekbeheer en IT-beveiliging in één hand samenbrengt. Je hebt één aanspreekpunt voor print, AV en IT-dienstverlening. Veel bestaande klanten hebben de switch al gemaakt om het totale pakket bij Sharp Electronics onder te brengen.’ De nadruk op IT-beveiliging geeft daarin de doorslag. We leveren niet alleen de hardware, maar kunnen voor een organisatie ook inrichten welke toegang, software en applicaties iemand op zijn computer mag hebben. Zo voorkom je dat er ongewenste software, virussen en malware wordt geïnstalleerd. Vanuit onze IT-dienstverlening zorgen we dat medewerkers altijd veilig en ongestoord hun werk kunnen doen, zowel thuis als op kantoor.

Bezoek de website voor meer informatie over onze IT-oplossingen.