Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren om de productiviteit van hun werknemers te vergroten. Een focus op een stimulerende werkomgeving en goede voorzieningen is van groot belang.

“Niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook de bijbehorende koffiepauzes kunnen flink bijdragen aan de productiviteit van werknemers.”

Waar we vroeger allemaal onze eigen werkplek hadden, werken Nederlandse bedrijven tegenwoordig steeds meer met flexplekken. Uit onderzoek van Bureau Leesman blijkt dat de flexibele werkomgeving een positief effect heeft op de productiviteit van werknemers. Variëteit in werkplaatsen zorgt ervoor dat veel werknemers zich productiever voelen omdat ze de omgeving waarin zij werken kunnen aanpassen aan de taak die ze moeten uitvoeren. Denk hierbij aan de mogelijkheid je terug te trekken in een stilteruimte wanneer je je moet concentreren op een complexe opdracht of een grote gezamenlijke ruimte waarin makkelijk overlegd kan worden.

Ook planten op kantoor kunnen bijdragen aan een verhoogd gevoel van welzijn en een verbeterde concentratie. ‘Groene’ kantoren leiden volgens onderzoek van de Universiteit van Exeter tot wel 15 procent meer productiviteit. Dit had vooral te maken met het feit dat werknemers hun werkomgeving als gezonder ervaarden en de luchtkwaliteit in het kantoor volgens hen beter was. Eerdere onderzoeken toonden dat planten stress kunnen reduceren en het gevoel van welzijn kunnen verhogen. In een kantooromgeving leidt dit tot meer werkgeluk en een verbeterde productiviteit.

Daarnaast helpt ook de aanwezigheid van goede koffie de productiviteit van werknemers te verhogen. Zo blijkt uit voedingsonderzoek dat koffie er voor zorgt dat je alerter blijft. Gedurende de dag bouwt je lichaam adenosine op, een stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Koffie kan ervoor zorgen dat deze stof geblokkeerd wordt, waardoor je je minder moe voelt en je gedurende de werkdag alert blijft.

Koffie zorgt er ook voor dat je sneller nieuwe dingen leert en je creatiever denkt. Uit onderzoek bleek dat het tot je nemen van 200 milligram cafeïne ervoor zorgt dat je brein makkelijker informatie op kan slaan. Zo waren de deelnemers aan de studie in staat sneller woordenlijsten uit hun hoofd te leren. Ook dit kan de productiviteit van medewerkers stimuleren, omdat zij nieuwe informatie sneller in zich op kunnen nemen en kunnen verwerken.

Niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook de bijbehorende koffiepauzes kunnen flink bijdragen aan de productiviteit en het werkgeluk van werknemers. Onderzoek van MIT heeft aangetoond dat een sterke band met collega’s leidt tot een verhoogde productiviteit en dat deze band versterkt kan worden door werknemers op vaste tijden pauze te laten houden. Zeker nu de werkomgeving flexibeler wordt en men niet meer altijd op dezelfde plek met dezelfde collega’s zit, is het belangrijk het moment voor sociale interactie te verplaatsen. Het kan dan ook goed zijn een speciale plek voor deze koffiepauze’s in te richten, waar collega’s samen kunnen ontspannen en hun band kunnen versterken, om vervolgens weer gemotiveerd aan de slag te gaan.

Feit

Variatie- en keuzemogelijkheden blijken heel belangrijk op de werkvloer. Een espresso, cappuccino of latte wordt door 56% van de medewerkers gewenst op kantoor. Zelf kunnen bepalen hoe sterk de koffie is, is belangrijk voor 85% van de medewerkers. Waar de meeste mensen echt waarde aan hechten, is de kwaliteit van de koffie. Een goede smaak vindt 80% van de medewerkers het allerbelangrijkst.