Testosteron deficiëntie, een te lage testosteronwaarde, is een medische aandoening die grote impact kan hebben op het welzijn en de gezondheid. De afname van testosteron is een natuurlijk proces. Vier op de tien mannen van 45 jaar en ouder hebben een testosterontekort wat kan leiden tot klachten. Het probleem is dat slechts 5% van deze groep hiervoor wordt behandeld.

Door een te laag testosteronniveau ben je een andere versie van jezelf aan het worden. De bijbehorende klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, slecht in je vel zitten en minder zin in vrijen worden niet meteen aan een tekort aan testosteron gerelateerd. Hierdoor worden gezondheidsrisico niet altijd op tijd onderkend. Vaak wordt aan een depressie of burn-out gedacht.

Geleidelijke afname

Het verlies van testosteron is een natuurlijk proces. Waar bij de vrouw de hormoonhuishouding in korte tijd van 100% naar nagenoeg nul gaat, vermindert de hoeveelheid testosteron bij mannen vanaf een jaar of 35 geleidelijk. Met als gevolg dat de effecten van testosteron deficiëntie relatief onbekend zijn bij mannen. Dit in tegenstelling tot klachten van de overgang bij vrouwen. Overgangssymptomen zijn uitgebreid medisch gedocumenteerd, met alle klachten en oplossingen. Bij de man voltrekt het onderliggende probleem zich grotendeels aan het oog van de buitenwereld. Klachten vertalen zich naar ‘niet lekker in je vel zitten’. Het leidt al gauw tot relativerende reacties als ‘dat hoort bij het leven’, waardoor gezondheidsrisico’s over het hoofd worden gezien.

Testosteron heeft impact op huid, lever, de bescherming van bloedvaten, spierkracht en botsterkte. Met testosteron bouw je het lichaam van een man. Met een tekort aan testosteron wordt het lichaam onvoldoende onderhouden. Dat kan op de langere termijn tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Een hormoon is een bouwstof die je lichaam reguleert. Minder testosteron verstoort het functioneren van je lichaam. Je kunt het effect vergelijken met diabetes of schildklierklachten. Als je lichaam de insuline of het schildklierhormoon niet meer (voldoende) aanmaakt, krijg je deze toegediend. Een testosteron therapie verbetert het energieniveau, de conditie en de zin in seks.

Verbeterde levensstijl

Testosteron deficiëntie kan op termijn tot botontkalking leiden en bloedarmoede veroorzaken. Mannen met overgewicht en diabetes hebben een verhoogde kans op een te laag testosterongehalte. Het verbeteren van de levensstijl – meer bewegen, minder alcohol en een gezond dieet – vermindert de klachten die bij een tekort aan testosteron horen, maar vaak is aanvullende medicatie nodig. Hiermee kan de hormoonspiegel worden teruggebracht tot een normaal niveau, zodat de balans herstelt. Het zorgt ervoor dat het energieniveau weer omhooggaat en je weer zin krijgt om te sporten en je libido herstelt.

Het is belangrijk om de testosteronwaarde te weten en te meten. Zorgverlenersherkennen de klachten van testosteron deficiëntie niet altijd en missen daardoor de juiste diagnose. Daarom is het zaak dat je als man zelf alert bent op de klachten die bij een tekort aan testosteron horen, zoals neerslachtigheid, een gebrek aan energie, geprikkeldheid en een verminderde zin in intimiteit. Als je het gevoel hebt dat je een minder leuke man bent dan je was, is dat een alarmsignaal dat je serieus moet nemen. Het gaat niet alleen om je welzijn en functioneren thuis en op je werk, maar heeft ook grote impact op je gezondheid op de langere termijn.

Positief effect

Een laag testosterongehalte is een aanwijzing voor een slechtere algemene gezondheid en een verhoogde kans op ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatziekten en mortaliteit. Behandeling van testosteron deficiëntie met testosteron therapie heeft positief effect op het welzijn en de gezondheid van de man.

Voor meer informatie bezoek de website