Veel oudere katten hebben dagelijks pijn, zonder dat dit opgemerkt of behandeld wordt. Hierdoor worden chronische aandoeningen, zoals artrose en chronische nierziekte, vaak te laat opgemerkt, vertelt dierenarts Jeroen van der Meer. “Het zou beter zijn om minimaal 1 keer per jaar de dierenarts bezoeken vanaf een leeftijd van zes à zeven jaar.”

Het verschil in dierenartsbezoek tussen honden en katten is opvallend. Gemiddeld heeft een kwart van de katten afgelopen jaar een dierenarts gezien. Bij honden is dat tussen de 85 en 90 procent. Een mogelijke oorzaak is dat klachten minder snel opvallen bij katten, vermoedt dierenarts Jeroen van der Meer. Reden voor de lancering van de Maand van de Oudere Kat (voor deelnemende praktijken zie: www.cat-care.nl).

Elke dag pijn

Het percentage oudere katten dat een aandoening of ziekte heeft, is hoog. Zes op de tien katten boven de 6 jaar heeft last van gewrichtsontsteking, artrose. “Dat betekent dat die katten elke dag pijn hebben. Een signaal is bijvoorbeeld dat je kat niet meer zo makkelijk omhoog springt of aarzelt bij het van de bank of tafel springen. Zo’n verandering wordt vaak geïnterpreteerd als ‘het beestje wordt een jaartje ouder’. Doordat het zo weinig wordt ontdekt, krijgt nog niet één procent van de katten een behandeling.”

“Katten zijn solitair levende dieren, in tegenstelling tot de hond. Ze zijn vrij goed in het verbergen van ongemak en pijn. Dat heeft evolutionair nut. Als je een solitair dier bent, wil je niet laten zien dat het niet goed met je gaat. Dat zien we nu als een groot nadeel terug bij katten. Wat het extra lastig maakt voor katteneigenaren om klachten te ontdekken, is dat elke kat anders is en dus ook anders reageert. “De een gaat juist op zoek naar aandacht, terwijl de ander zich terugtrekt. We letten vooral op plotselinge veranderingen in gedrag.” Als laagdrempelige checklist heeft Boehringer-Ingelheim samen met kattenspecialisten een vragenlijst ontwikkeld (cat-care.nl/gezondheid/gezondheidscontrole/). Het invullen van deze vragenlijst kan helpen om tijdig veranderingen bij uw kat waar te nemen.

Gewichtsverlies

Een vergelijkbaar probleem doet zich voor bij nierziekte. Meestal wordt dit pas in een heel laat stadium ontdekt, pas wanneer de kat erg afvalt. Andere veelvoorkomende ouderdomsklachten bij katten zijn hoge bloeddruk en een snelwerkende schildklier. Gewichtsverlies is een belangrijk signaal dat er iets aan de hand is. Een simpele manier om de gezondheid in de gaten te houden, is je kat regelmatig te wegen. Een andere tip is de kattenbak. “Als een kat meer gaat drinken, merk je dat vaak doordat je de kattenbak vaker moet verschonen. Artrose en nierziekten zijn problemen waar je wat aan kunt doen. Mijn oproep is iets beter naar je kat te kijken en ga, zelfs wanneer je niets ziet, minimaal 1 keer per jaar naar de dierenarts!”

Voor meer informatie bezoek de website van cat-care