In hoeverre kun je je beschermen tegen een cyberattack?

“Goed, maar 100 procent veiligheid bestaat niet. Vergelijk het met brandveiligheid. Je kunt brandblussers en brandveiligheidssystemen plaatsen, maar toch brand krijgen. Veel aanvallen zijn gerelateerd aan een kwetsbaarheid in de applicaties. Die zijn erg lastig te herkennen door virusscanners. Een andere achilleshiel is phishing.”

Hoe hoog hoort cybersecurity op de agenda van het mkb?

“Het risico getroffen te worden is 1 op 8. De makkelijke stappen zoals virusscanners, firewalls installeren etc. bieden allemaal beperkte bescherming tegen geoefende hackers, je hebt meer nodig. Tot voor kort konden alleen de grote organisaties en bedrijven kunnen zich hoogwaardige beveiliging veroorloven. Voor middelgrote bedrijven waren die kosten te hoog, waardoor ze het nemen van maatregelen voor zich uit blijven schuiven. Daar biedt Eye Security een oplossing voor met een all-in-one cybersecuritypakket, dat bestaat uit monitoring, een 24/7 responseteam bij incidenten en een cyberverzekering die de financiële schade dekt bij een hack.”

Hoe verklein je het risico?

“Het is een onderwerp dat je als professioneel bedrijf niet meer kunt negeren, maar niet zelf mee bezig wil zijn. Daarom moet je expertise inkopen. Net zoals je een boekhouder inhuurt voor je administratie en belastingen of jurist voor juridische zaken, moet je de beveiliging van je ICT-systemen en data regelen door professionals in te schakelen. Je zult zien dat de kosten meevallen.”