The sky is the limit voor ondernemers Jessica Scholten en Saar Koningsberger. Hun nail art-salons in Amsterdam lopen goed, maar achteroverleunen doen ze niet. Ze willen het hele land bedienen.

Hoe is het idee ontstaan om Lakwerk op te zetten?

Jessica: “Saar was een van mijn klanten. Als je iemands nagels doet, zit je tegenover elkaar en heb je uitgebreid de tijd om te kletsen. Soms wel een uur tot anderhalf uur.

Saar: “Ik zat om de tien dagen bij Jessica aan tafel. Dat is vaker dan dat ik sommige vriendinnen zag. We waren heel open over alles.”

Jessica: “Ik speelde al lang met het idee om een salon te beginnen. Was bezig met het bezichtigen van pandjes, maar ik wilde het eigenlijk niet alleen doen. En Saar wilde ook gaan ondernemen. We spraken af een kop koffie te gaan drinken om het over een eventuele samenwerking te hebben. ’s Avonds belde ze me op: ‘We hoeven geen koffie te drinken. We gaan dit gewoon doen.’ Een half jaar later hadden we LAKWERK.”

Jullie hebben twee succesvolle salons in Amsterdam, blijft het daarbij of hebben jullie spannende toekomstplannen?

Saar: “We hebben altijd spannende plannen, haha. The sky is the limit. Omdat we tijdens de lockdown niet konden doen wat we het liefste doen – iedereen voorzien van fantastische nagels – zijn we na gaan denken over alternatieven. Toen hebben we (P)LAKWERK bedacht: kunstnagels die je op kunt plakken. We hebben drie mooie designs ontworpen, zodat mensen ook LAKWERK-nagels kunnen hebben, zonder bij ons langs te komen.”

Jessica: “En we zijn bezig met een salon op wielen. We willen het hele land bedienen, niet alleen Amsterdam. Het is een fantastisch avontuur om met zo’n truck door heel Nederland te gaan crossen. Ermee in steden of festivals te staan of om langs te komen op evenementen. Je kan het breed insteken en dat gaan we doen. Dus LAKWERK gaat on tour.”

Gaaf, vinden jullie dat nog spannend?

Saar: “Natuurlijk.”

Jessica: “Maar als wij iets willen bereiken, zorgen we – linksom of rechtsom – dat dat lukt. Al betekent dat natuurlijk niet dat de weg daarnaartoe makkelijk is.”

Jessica, hoe zie jij jouw nagels het liefste?

Jessica: “Meestal is mijn basis natuurlijk en verzorgd en vind ik het heel cool om daar iets op te hebben. Dat mag van alles zijn, omdat de basis zo rustig is: vlammen, bloemetjes, vlinders of juist iets minimalistisch als een streep. Ik ben veel aan het wisselen en heb meestal twee verschillende handen.”

En jij, Saar?

“Ik ben fan van storytelling. Ik heb weleens bij Jessica gezeten en tegen haar gezegd: ‘Ik wil me lekkerder voelen en meer in mezelf geloven.’ Toen hebben we een nagel gemaakt met hartjes, een met de tekst ‘believe in yourself’, een met de chemische verbinding van serotonine en een met het teken van de crown-shakra. Je kan zo je eigen verhaal vertellen jezelf een boost geven. Bijna elke vrouw voelt zich beter met mooie nagels. Maar je hoeft natuurlijk niet een heel verhaal te vertellen. Ook een mooie nude kleur kan heel sexy zijn.”

Welke nageltrends kunnen we eigenlijk deze zomer verwachten?

Jessica: “Nageltrends ontstaan in de salons, door beroemdheden en op de catwalk. Maar er gebeurt minder op de catwalks en tijdens corona heeft het salongedeelte stilgelegen. De trends van voor de lockdown komen daardoor terug. Daarnaast ik denk dat je veel psychedelische printjes gaat zien. En – Saar vindt dit misschien een beetje te cute – bloemetjes. Ik zie ze in alle soorten en maten: van madeliefjes tot boeketjes rozen. Mensen hebben denk ik behoefte aan het lieflijke, het vrolijke.”STREAMER: ‘Je kunt met nail art je eigen verhaal vertellen jezelf daarmee een boost geven’