Marga Boerman, Head of Real Estate Advisory en Portfolio Management bij RNHB, vindt het negatieve sentiment rondom vastgoedinvesteerders niet terecht. “Er ligt een opgave om heel veel woningen bij te bouwen en om 7 à 8 miljoen gebouwen te verduurzamen. Verduurzamen lukt simpelweg niet alleen met bewoners en corporaties.”

Daarnaast is een groot deel van de bouwopgave binnenstedelijk. “De tijd die je nodig hebt om deze te realiseren is zeker 10 jaar. Voor woningkopers en huurders is dat een te lange periode om te overzien. Alleen al daarom heb je naast corporaties ook vastgoedbeleggers hard nodig.”

Aantrekkingskracht

“De kapitaalmarktrentes stijgen, maar de rente op spaargeld is nog steeds nul,” benoemt Boerman de aantrekkingskracht van vastgoed. “Investeringen in vastgoed bieden belangrijke voordelen. Ten eerste meestal een aantrekkelijk rendement. Bovendien bieden heel veel huurcontracten, en zeker van commercieel vastgoed, een ‘inflatiehedge’: hierbij stijgen de huurinkomsten met de inflatie mee.“ Tenslotte is vastgoed een tastbaar bezit. “Je weet wat je hebt. Als je zin hebt, kun je er heen om het te zien.”

RNHB verstrekt financieringen aan vastgoedbeleggers van 50.000 tot over de 100 miljoen euro. De klanten van RNHB variëren van particulieren met een kleine portefeuille tot grote professionele investeerders. Niet alleen de klanten zijn divers, ook het type vastgoed is veelzijdig. “Veel woningbeleggers zie je bijvoorbeeld de laatste tijd ook meer en meer naar commercieel vastgoed schuiven. RNHB biedt producten die op deze verschuiving inspelen.” Hetzelfde geldt voor de locatie van het vastgoed. “Vastgoedbeleggers investeren niet alleen in de Randstad, maar kijken meer en meer naar landelijke gebieden.”

Zeker in deze dynamische tijd is het belangrijk beleggers een keuze te bieden. “RNHB biedt bijvoorbeeld niet alleen keuze uit verschillende termijnen, maar ook uit verschillende typen rentes: vast of variabel met een bepaald maximum. En nog meer maatwerk voor klanten met een financieringsbehoefte van meer dan € 2.5 miljoen. “We zijn met ruim 200 medewerkers dagelijks actief voor onze klanten en intermediairs”

Kijk voor meer informatie op www.rnhb.nl

Let op: geld lenen kost geld!