Een druppel op de gloeiende plaat? Welnee, zegt Florette Koning, nuchtere investeerder in de ontwikkelingsprojecten van platform PlusPlus. “Niemand kan alles doen, maar iedereen kan iets doen. In mijn geval is dat: geld dat ik op korte termijn niet nodig heb, uitlenen aan duurzame projecten.” Door te investeren in één ondernemer, help je via hem/haar meteen een hele familie of zelfs een heel dorp aan meer voedselzekerheid, toegang tot werk, onderwijs en meer.

“Ongelijkheid raakt me,” zegt Florette Koning (58). “En onrechtvaardigheid. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik had een gehandicapte broer, dus opkomen voor anderen was en is een vanzelfsprekendheid voor me.” Koning gaf al lang aan goede doelen, maar vindt geld uitlenen eigentijdser. Ze herinnert zich goed hoe ze daarmee begon. “Er was een clubje mensen in mijn woonplaats dat ging investeren in zonnepanelen, voor op de lokale sporthal. Goed idee, vond ik, en ik deed mee. Maar kort daarop dacht ik: waarom zou je zo dicht bij huis blijven? Waarom niet ook investeren in zonnepanelen elders op de wereld, in Afrika bijvoorbeeld, op plekken waar heel veel mensen niet de beschikking hebben over goedwerkende elektra? Door me meer bezig te houden met het beleggen in duurzame projecten kwam ik uiteindelijk bij PlusPlus terecht.”

Ondernemerschap

PlusPlus is een initiatief van crowdfundingplatform Lendahand, ontwikkelingsorganisaties Solidaridad en Cordaid en de zogenaamde ‘business-booster’ Truvalu. Koning: “Ik hoef niet te verdienen aan duurzame projecten. Bij PlusPlus investeer je renteloos. Ik heb al een paar projecten van ze ondersteund. Komt het geld terug dan investeer ik het gewoon weer opnieuw, zolang ik het geld niet nodig heb.”

Bij PlusPlus draait alles om het stimuleren van agrarisch ondernemerschap, dat spreekt haar aan. Voor de investeringsprojecten selecteert het platform alleen ondernemers die de productie kwalitatief en kwantitatief weten te verbeteren. ‘Zonder rente maakt zo’n lening nog meer impact. Jouw investering tilt deze agrarische ondernemers echt naar het volgende niveau.’ verzekert PlusPlus zijn uitleners. Projecten worden geïnitieerd in alle hoeken van de wereld, van een investering in een cacaoverwerker in Ghana waarmee drie nieuwe banen worden gecreëerd tot een project in Nicaragua waar een lening van 20.000 euro aan een bedrijf in de groente- en fruitsector uiteindelijk zes extra mensen aan een baan helpt én voor een hoger inkomen bij 25 lokale boeren zorgt.

Breed effect

“De projecten die PlusPlus selecteert, hebben een breed uitwaaierend effect,” zegt Koning. Het is voor haar hét antwoord op het argument dat zulke kleine investeringen een druppel zijn op een gloeiende plaat. Koning: “Dat is het zeker niet. Ieder mens die je vooruithelpt, helpt ook weer een ander, je ondersteunt altijd een grotere groep dan je denkt. We zijn onderdeel van een groter geheel en zelfs met een beetje kun je daarin veranderingen teweegbrengen. Dat geloof ik echt. Niemand kan alles doen, maar iedereen kan iets doen. In mijn geval is dat: geld uitlenen dat ik op korte termijn niet nodig heb. Mijn kinderen zijn het huis uit, ik heb genoeg spullen, veel gereisd en veel mensen ontmoet die er echt keihard voor werken en knokken om hogerop te komen. Ze hebben dezelfde dromen voor hun kinderen als wij hebben. Met die beleggingen van PlusPlus behouden ze hun eigenwaarde én geef je ze de kans om meer grip te krijgen op hun leven, hun business te runnen, voldoende te verdienen waardoor hun kinderen naar school kunnen. Dat is een positieve manier om met de wereld bezig te zijn. ”  

Beste feedback

Naast een investering in het Ghanese cacaoproject, heeft Koning momenteel geld ingebracht in een project in Kenia dat de inkomenszekerheid van aardappelboeren verder moet vergroten met trainingen in klimaatbestendige landbouw. “Klimaat is een onderwerp dat me na aan het hart ligt,” zegt Koning. “Daarin zie je ook heel goed wat de betekenis is van het grotere geheel. De problemen zijn niet alleen elders, ze zijn ook hier, we maken er deel vanuit.”

Verdiept ze zich erin hoe een project zich ontvouwt? “Beknopte feiten in een nieuwsbrief, dat vind ik goed genoeg. Als je als organisatie veel tijd gaat besteden aan de verslaglegging van projecten voor de uitleners, dan denk ik alleen maar: dat kost extra geld, dat kun je veel beter besteden. De organisaties achter PlusPlus zijn gepokt en gemazeld in ontwikkelingssamenwerking, die weten wel de juiste partners te vinden. Telkens als ik mijn geld op tijd terugkrijg, weet ik dat het goed is gegaan met de investering. Eigenlijk is dat de beste feedback die je kunt krijgen.”

Geef je geld betekenis met PlusPlus

Bij PlusPlus leen je geld uit aan ondernemers in de agrarische sector en voedselketen. Je investeert in nieuwe banen en voedselproductie in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Je verstrekt al een lening vanaf € 50. Elke zes maanden word je in gelijke delen terugbetaald. Zo wordt jouw geld – zonder rente te ontvangen – tóch meer waard.

Meer weten? Kijk op www.plusplus.nl