In de zomervakantie vinden meer inbraken plaats. Dat betekent werk aan de winkel voordat je in de auto, de trein of het vliegtuig stapt. Wat kun je zelf doen om veilig vakantie te kunnen vieren?

De cijfers van verschillende instanties lopen wat uiteen. Feit is wel dat tijdens de maanden juli en augustus – de zomervakantieperiode dus – het aantal inbraken flink stijgt in vergelijking met de aangrenzende maanden. Terwijl jij een paar weken in het verre buitenland vertoeft, voelt jouw woning voor een doorsnee dief als de chocoladefabriek voor Sjakie. Dat wil zeggen, tenzij je je voordeel doet met de onderstaande adviezen.

Beveilig je woning

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt des te meer voor woninginbraken, die je opzadelen met een vervelend gevoel, het gemis van spullen en vaak veel administratieve rompslomp. Je woning goed beveiligen maakt deel uit van goede preventie. Waar kun je zoal aan denken? Natuurlijk aan goede sloten op ramen en deuren. Het ene slot is daarbij inbraakwerender dan het andere. Doe daar dus zorgvuldig onderzoek naar. Tip: voorkom dat je slot door cilindertrekken is te kraken.

Goede verlichting

Maar er is veel meer dat je kunt doen om je woning zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor het inbrekersgilde. Goede verlichting in je voortuin, achtertuin en in je woning – via een tijdschakelaar – bijvoorbeeld. Geen enkele dief heeft zin om vol in de spotlights te staan. Ook camera’s en een alarminstallatie dragen bij aan het voorkomen van inbraken. Het mooie is dat het totaal aan preventiemaatregelen dat je treft, kan leiden tot het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voor jouw woning. Dit is een veiligheidscertificaat dat aangeeft dat jouw woning optimaal is geprepareerd voor elke vakantie. En ook leidt dit soms tot aantrekkelijke kortingen op de premie van je inboedelverzekering of het eigen risico van die verzekering. Sowieso is dat een goed idee trouwens, dat verzekeren.

Informeer je buren

Vergeet ook zeker vertrouwde buren niet te informeren over je vakantie. Ze kunnen niet alleen een oogje in het zeil houden en jou en de politie informeren bij eventuele verdachte situaties, maar ook kunnen ze bijvoorbeeld zorgen voor de post en de afvalbakken. Zo maakt je huis continu een opgeruimde indruk en krijgen inbrekers niet het idee dat je afwezig bent. Wat dat laatste betreft: wees voorzichtig met sociale media. Ook inbrekers zijn daar actief. Een foto van een Spaans eiland op Insta, een berichtje over die Franse camping op Facebook of een stranddansje van je dochter op TikTok: allemaal leuk en aardig, maar inbrekers weten dan genoeg…

Beveilig je waardevolle spullen

Met al deze maatregelen ben je er nog niet helemaal. Want goede sloten, attente buren, slimme camera’s en verlichting maken de kans op inbraak weliswaar kleiner, toch kunnen brutale boeven nog altijd naar binnen. Je waardevolle spullen in veiligheid brengen helpt dan. Bijvoorbeeld bij een externe kluis, op voorwaarde dat die goed beveiligd is, of bij bekenden die zelf niet op vakantie gaan. Als je dat hebt gedaan is het eindelijk écht tijd voor een onbezorgde vakantie.