Hij ervoer de impact van inbraak en diefstal aan den lijve en ontwikkelde zélf een systeem voor stabiele buitenbeveiliging. Henk Moerland van het unieke beveiligingsbedrijf Ecotax: “Schrikdraad is afschrikdraad, het is enorm effectief.”

Jaarlijks krijgt een op de tien bedrijven te maken met inbraak en diefstal. De financiële gevolgen zijn te berekenen, de emotionele schade niet. “Die wordt nog steeds onderschat,” zegt Henk Moerland, oprichter en directeur van beveiligingsspecialist Ecotax. “De stress, het gevoel van onrecht… Ik heb vaak meegemaakt dat ondernemers na de zoveelste diefstal echt stúk zaten, en zelfs overwogen te stoppen.” Moerland is ervaringsdeskundige, begin jaren negentig werkte hij voor het automobielbedrijf van zijn vader. “We hadden honderd inbraken op het buitenterrein per jaar, twee per week. Toen kwam ik erachter: er zijn genoeg bedrijven gespecialiseerd in binnenbeveiliging, maar die lopen met een grote boog om terreinbeveiliging heen, die vinden ze te gevoelig voor valsalarmmeldingen.”

Van 100 naar 0 diefstallen

Moerland onderzocht de mogelijkheden van een stabiele buitenbeveiliging en kwam uit bij schrikdraad. Bij gebrek aan aanbieders bedacht en ontwikkelde hij, in samenwerking met TNO, zelf een systeem. Moerland: “Een combinatie van een zeer pijnlijke, maar veilige, stroompuls plus een detectie bij sabotage van het systeem. We gingen in één klap terug van honderd naar nul diefstallen per jaar.” Op verzoek van de politie maakte Moerland nog zo’n systeem. Hij kreeg een innovatieprijs, aandacht op televisie en daarna, zegt hij, “liep het uit de hand.” Plots was daar dus dat unieke bedrijf, Ecotax, gericht op buitenbeveiliging.

Duurzame eredivisiekwaliteit

27 jaar later levert Ecotax via dealers aan kleine en grote klanten over de hele wereld, van bedrijventerreinen tot gevangenissen, van percelen van BN’ers tot ambassades. De productie is volledig Nederlands, met een belangrijke rol voor sociale werkplaatsen. Het is, zegt Moerland, duurzame eredivisiekwaliteit voor een schappelijke prijs, met weinig onderhoud: “Het oudste systeem dat we geleverd hebben, werkt al 27 jaar zonder problemen.” Schrikdraad is afschrikdraad, zegt hij. “Bij een buitencamera wagen dieven het er vaak nog op, bij schrikdraad denkt 99%: daar ga ik niet aan zitten. Dat maakt het zo effectief. En kostentechnisch veel goedkoper dan allemaal camerasystemen.”

voor meer informatie bezoek de website