Jan Slagter is vooral bekend als het vriendelijke, betrokken gezicht van Omroep MAX. Daarnaast is hij op de barricades te vinden als de belangen van ouderen in de knel dreigen te komen. Zoals nu met het pensioenakkoord en exploderende energieprijzen. Gelukkig start, na een zomer vol succesvolle programma’s, ook nog een nieuw tv-seizoen.

Het nieuw tv-seizoen van Omroep MAX verwelkomt oude bekenden, zoals ARIA, Sterren op het Doek, Van Onschatbare Waarde en De Grote Kleine Treinencompetitie. “De magie van treinlandschappen bouwen spreekt tot de verbeelding, dat je iets ziet ontstaan.” Jan Slagter verheugt zich ook op De Nieuwe Vermeer (voorjaar 2023), dat door Dionne Stax wordt gepresenteerd, over de zes verdwenen werken van Vermeer. Maar het is niet waar zijn hart en hoofd op dit moment vol van zijn. “Pensioenen zijn een heikel punt voor onze omroep. We krijgen heel veel brieven van verontruste leden dat het nieuwe pensioenakkoord eraan komt, wat ook wel het ‘casinopensioen’ wordt genoemd. Bepaalde rechten die mensen in de loop der jaren hebben opgebouwd gaan zomaar van tafel waarbij een nieuw potje wordt gemaakt. Er zijn allemaal experts die in koor zeggen ‘niet doen’.”

Pensioen misgelopen

Pensioenfondsen maken gemiddeld zo’n 6 à 7 procent rendement, terwijl gepensioneerden al 15 jaar de indexatie mislopen. Het maakt dat ouderen met een AOW en een klein pensioen tientallen miljarden zijn misgelopen aan pensioengeld. Slagter maakt zich druk dat de FNV – “die op moet komen voor de werknemers” –akkoord is gegaan met de nieuwe pensioenplannen. “We zullen ons daar met hand-en-tand tegen verzetten, om te zorgen dat het nieuwe pensioenakkoord er niet komt. Dat doen we nu al met een aantal ouderenbonden. Er wordt gezegd dat met het nieuwe pensioenakkoord wel kan worden geïndexeerd. Dat is niet wáár. Als de beurs daalt, gaat je pensioen ook naar beneden. Het is mensen een worst voorhouden. Ik hoop dat de Tweede en Eerste Kamer hier een halt toe roepen. Ouderen en toekomstige gepensioneerden hebben het pensioengeld ingelegd, samen met de werkgevers. Het is hún geld. Maar ze hebben er geen zeggenschap over. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

“We krijgen veel brieven van verontruste leden over het nieuwe pensioenakkoord.”

Energieprijzen

Jan Slagter houdt zijn hart vast voor de winter en hoe ouderen moeten rooien met de hoge energieprijzen. “Daar maak ik me veel zorgen over.” Met de stichting MAX Maakt Mogelijk ondersteunt de omroep ouderen in landen als Moldavië die in mensonterende omstandigheden moeten leven. “Ik heb nooit kunnen bedenken dat ik ook een plan moet maken voor ouderen in Nederland om dit soort projecten op te zetten. In een rijk land als Nederland is het de taak van de overheid om de meest kwetsbaren in de samenleving uit de wind te houden.”