Weinig steden hebben in de afgelopen jaren zo’n kleurrijke metamorfose ondergaan als Utrecht. Een bruisende bestemming, ideaal voor een meerdaags bezoek, die zich op vele manieren laat ontdekken: te voet, op de fiets of varend over de historische singel.

Nieuwsgierig naar een verrassende stadsentree? Kom met de trein en stap uit op het nieuwe Utrechtse station Vaartsche Rijn. Rechtsaf wandel je in een paar minuutjes naar Rotsoord, een oud stukje industrielandschap dat is omgetoverd tot een urban hotspot met hippe restaurants en cafés. Linksaf loop je zo het Museumkwartier binnen, met hét kunstmuseum van Utrecht, het Centraal Museum, en pal daar tegenover het tot in Japan geliefde Nijntje Huis. Het Catharijneconvent, Het Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht en het Spoorwegmuseum: te voet ben je er zo. Liever winkelen? Wandel dan rechtdoor de Twijnstraat in. Met de vele leuke adresjes van kleine ondernemers is het een (maar in Utrecht zeker niet het enige!) paradijsje voor shopliefhebbers.

Historische attractie

In de verte zie je de Domtoren die dit jaar precies 700 jaar bestaat. Tijdens de restauratie kun je met de lift omhoog voor een spectaculair uitzicht. Recht onder je zie je dan het verstilde Pandhof en DOMunder, de historische attractie onder het Domplein waar je met een ‘slimme zaklamp’ kunt speuren door 2000 jaar geschiedenis van Utrecht, met veel aandacht voor de Romeinse tijd. De noordgrens van het Romeinse rijk (de limes) liep in de provincie Utrecht van Wijk bij Duurstede via Utrecht naar Woerden. Tijd om de fiets te pakken, want drie van de best bewaarde forten (‘castella’) langs die grens liggen in en rond de Domstad en zijn voorgedragen bij UNESCO als Werelderfgoed. Naast DOMunder zijn er bezoekerslocaties in Vechten (Fort Fectio) en in De Meern (Leidsche Rijn). Door het groene buitengebied fiets je richting Vechten, het antieke Fectio. Fiets je richting Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn, dan word je beloond met een fascinerende kijk op het leven in een Romeins garnizoensstadje. Ook vind je hier het meest compleet bewaarde rivierschip dat in Noordwest-Europa gevonden is. En… inmiddels zin om zelf te varen? Sinds september 2020 is de Utrechtse singel, die in de vorige eeuw deels werd gedempt, weer rond en volledig bevaarbaar.

Voor meer informatie bezoek de website