Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar voor de productie van elektronica zijn grote hoeveelheden grondstoffen nodig. Zo is van het begin tot het einde van de productieketen van een smartphone gemiddeld bijna 90.000 liter water nodig. Dat staat gelijk aan zo’n 660 volle badkuipen.

Ook wordt er veel CO2 uitgestoten bij de productie van smartphones: gemiddeld 85 kilogram. Dat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van Breda naar Parijs. En wanneer een smartphone wordt weggegooid, levert dat zogenaamde e-waste op. De wereldwijde jaarlijkse hoeveelheid e-waste groeit gestaag en maar een klein deel daarvan – zo’n 17% volgens de Verenigde Naties – wordt zorgvuldig gerecycled. De impact op het klimaat van elektronicaproducten is dus groot.

Terugdringen e-waste

Door de levensduur van elektronica te verlengen, wordt niet alleen de jaarlijkse hoeveelheid e-waste teruggedrongen, maar verminderen we ook de CO2-uitstoot en het gebruik van nieuwe grondstoffen. Hergebruik is dé manier om de levensduur te verlengen. Dat gebeurt door refurbished te stimuleren. Door smartphones en laptops op te knappen in plaats van weg te gooien, krijgt elektronica een tweede leven en eindigt deze niet vroegtijdig op een afvalberg. Betrouwbaarheid is essentieel als je een refurbished apparaat aanschaft. Controleer goed of je in zee gaat met een betrouwbare verkoper. Een leverancier waarvan je weet dat alle refurbished apparaten zijn gecontroleerd, schoongemaakt en opgeknapt door experts. Zo is het mogelijk om elektronicaproducten van hoge kwaliteit aan te schaffen die als nieuw zijn – maar dan tot wel 70% goedkoper dan de nieuwprijs. Hoogwaardige refurbished elektronica, die je met garantie koopt.

Klantbeoordelingen

Refurbished speelt in op de groeiende groep consumenten die duurzame keuzes maakt. Bijvoorbeeld door producten te kopen die (gedeeltelijk) gemaakt zijn van hergebruikte materialen. De refurbished-trend beperkt zich niet tot smartphones, laptops en tablets. Ook qua (kantoor)meubilair is sprake van een volwassen refurbished aanbod. Bij je speurtocht naar refurbished elektronica kun je ook terecht voor desktops, ear buds, stofzuigers en scheerapparaten. Bij de aankoop zijn niet alleen de prijs en kwaliteit van het product van belang, maar ook de beoordelingen die de refurbisher heeft ontvangen van voorgaande klanten. Zo weet je als koper zeker dat je de beste deal krijgt voor het refurbished product van de hoogste kwaliteit.