Goed poetsen en het gebit regelmatig (laten) verzorgen voorkomt mondproblemen en gezondheidsrisico’s. Juist op oudere leeftijd. Helaas is een goed verzorgde mond echter niet voor iedere oudere vanzelfsprekend. Door fysieke beperkingen en vergeetachtigheid schiet de mondverzorging er nogal eens bij in. Het goede nieuws is dat met de juiste aandacht veel problemen kunnen worden voorkomen, stellen de mondzorgprofessionals van stichting De Mond Niet Vergeten!

Met het klimmen der jaren ontstaan bij veel ouderen sluipenderwijs mondproblemen. De klachten worden geregeld te laat opgemerkt. Met als gevolg: ontstekingen, onnodige pijn en problemen bij het kauwen. Een slechte mondgezondheid brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan een ontsteking van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten. Om problemen te voorkomen is het belangrijk te weten hoe ze ontstaan. Drie factoren spelen een belangrijke rol:

1.         Fysieke beperkingen

Ouderen hebben niet altijd meer de energie voor persoonlijke verzorging en hebben vaak fysieke beperkingen die het tandenpoetsen belastend maken. Denk aan een slecht evenwicht of slechte ogen, waardoor ze niet goed kunt zien of de tanden of gebitsprothese schoon zijn.

2.         Vergeetachtigheid

Niet iedere oudere is vergeetachtig, maar als het geheugen het laat afweten, komt de routine van tandenpoetsen onder druk te staan.

3.         Medicijngebruik

Met de ouderdom komen de kwaaltjes. De meest ouderen nemen dagelijks medicijnen in. Deze kunnen voor een droge mond zorgen, waardoor de mondgezondheid kwetsbaarder wordt. De tandarts en mondhygiënist kunnen helpen, als de problemen (tijdig) worden gesignaleerd.

Taboe op aandacht voor de mond

Mantelzorgers en professionele zorgverleners signaleren mondproblemen vaak laat. Het voelt als een drempel om in de mond van ouderen te kijken. Terwijl aandacht voor de mond geen betutteling is, maar juist goede zorg oplevert. Je bent te laat als je wacht tot een ontsteking of tot een tand die afbreekt. Ook hierbij geldt voorkomen is beter dan genezen.

Je leest meer over mondverzorging bij kwetsbare ouderen in het gratis online magazine De Mond Niet Vergeten!: demondnietvergeten.nl/magazine.