Diabetes is de volksziekte nummer 1. Diabetes heeft negatieve effecten op de gezondheid van het gebit, het tandvlees en de mond. Maar er is ook een wisselwerking. Een goede mondgezondheid helpt bij het onder controle houden van de bloedsuikerwaarden. Dat is essentieel voor de bijbehorende gezondheidsklachten.

Ontstoken tandvlees

Een op de veertien Nederlanders heeft diabetes. Deze groep heeft een verhoogde kans op het krijgen van andere aandoeningen, waaronder tandvleesontsteking. Ontstekingen aan het tandvlees zorgen bij diabetes vervolgens voor een extra hoog risico op hart- en vaatziekten, een beroerte en andere complicaties. Het is een dwingende reden om de invloed van goede mondverzorging voor je gezondheid serieus te nemen.

Iemand met diabetes heeft een verhoogde kans op problemen met de tanden en tandvlees. Ongeveer 20 tot 30 procent van de mensen met diabetes heeft last van milde tot ernstige tandvleesontsteking (bron: Diabetesfonds). Dat komt mede door een te hoge bloedsuiker, wat de start is van allerlei ontstekingen of deze verergert. Hierdoor raakt het tandvlees sneller, vaker en ernstiger geïrriteerd en ontstoken.

Mondverzorging

Voordat iemand de diagnose diabetes krijgt te horen, zijn er vaak al een aantal jaren verstreken. Dat betekent dat je al enige tijd met een verstoorde bloedsuikerspiegel rondloopt. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Problemen met je tandvlees kan er ook op wijzen dat je diabetes hebt, zonder dat je het weet. Tandartsen en mondhygiënisten kunnen dus een rol spelen bij het opsporen van deze ongediagnosticeerde gevallen.

Mondverzorging is meer dan minimaal twee keer per dag tenminste twee minuten lang de tanden poetsen. Als je diabetes hebt, is dat extra reden om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts en een mondhygiënist te bezoeken. Oók als je geen klachten hebt. Mondaandoeningen zoals tandvleesontsteking merk je namelijk zelf vaak niet op. Naast tandvleesontsteking verhoogt diabetes ook de kans op gaatjes, onder andere door de suiker in het speeksel, en op het hebben van een droge mond.

Parodontitis

Tandplak ontstaat tussen de tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Als je de tandplak niet verwijdert, kan het verkalken tot tandsteen. Tandplak veroorzaakt daarnaast ontstekingen aan het tandvlees. Als je tandvlees chronisch ontstoken is – een risico dat groter is als je diabetes hebt en last hebt van een fluctuerend bloedsuikerspiegel – versterkt dat de problemen. Het zorgt ervoor dat de pockets – de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen – steeds dieper worden. De chronische ontsteking van het tandvlees – ook wel parodontitis genoemd – kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot, waarna het tandvlees nog verder terugtrekt en de problemen zich verder vergroten. Dat heeft negatieve gevolgen voor de bloedsuikerwaarden. Daarnaast kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en zo op andere plekken in het lichaam nieuwe ontstekingen veroorzaken.

Slechte mondzorg in combinatie met diabetes kan er kortom voor zorgen dat je in een vicieuze cirkel van gezondheidsklachten terechtkomt. Een mondhygiënist kan helpen bij het verwijderen van tandsteen en daarmee de veroorzaker van de ontsteking wegnemen. Als diabetespatiënt kun je actief je mond verzorgen om het risico op parodontitis en ontstoken tandvlees te verminderen. Preventieve mondzorg bestaat uit drie stappen: poetsen, reinigen tussen de tanden en spoelen. Maar het begint vooral met aandacht voor de bloedsuikerwaarde. Tandvleesontsteking hangt direct samen met een te hoge bloedsuikerspiegel. Minder suiker en het aantal eet- en drinkmomenten beperken tot zeven per dag helpt daarbij.

Goede mondhygiëne begint met tweemaal per dag goed poetsen (twee minuten) met een zachte tandenborstel; goed de ruimte tussen de tanden en kiezen reinigen met rubberen tandenstoker, interdentale rager of floss en het gebruik van mondspoelmiddel met fluoride.

Voor meer informatie over de mogelijkheden bezoek de website.