Het Betonakkoord is helder: in 2030 moet 30 procent van de primaire grondstoffen voor beton zijn vervangen door gerecycled materiaal met het oog op duurzamere constructie. Kan dat? Absoluut. De innovatiecarrousel van Heidelberg Materials in Nederland, momenteel bekend als Mebin, draait op volle toeren. Dat is goed nieuws voor het milieu. En voor de recyclingbranche.

Iedereen in de bouw kent de term ‘groen beton’. Volgens sommigen te mooi om waar te zijn, voor Bas Pije, algemeen directeur betonactiviteit Heidelberg Materials in Nederland, een realiteit in wording. “Een belangrijk deel van de primaire toeslagmaterialen is in EcoCrete® vervangen door betongranulaat en hoogovencement. De CO2 footprint komt daardoor gemiddeld tot wel 70 procent lager uit dan met een standaardcement (Portlandcement). Er zijn aansprekende projecten waarin EcoCrete® is toegepast. Neem het hoofdkantoor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, dat werd gebouwd met EcoCrete® met 50 procent betongranulaat, en woonwijk de Eenhoorn in Amsterdam (EcoCrete® met 30% betongranulaat). Als je mij dus vraagt of groener beton echt bestaat, dan zeg ik: ‘Zeker!’”

Altijd in de buurt

Kan Heidelberg Materials in Nederland in haar eentje duurzamer beton produceren? Natuurlijk niet, zegt Bas Pije. “Maar we weten wel exact hoe en met wie we ons doel willen bereiken. Om te beginnen door onze eigen werkwijze op en top duurzaam te maken. Dat betekent het versterken en uitbouwen van de regionale en lokale levering van betonproducten. Minder gereden kilometers door onze betonmixers betekent minder CO2-uitstoot. Met een landelijk netwerk van 30 betoncentrales, momenteel nog bekend als Mebin, zijn we altijd dichtbij. Niet alleen bij de bouwplaatsen waar we leveren, maar ook onze partners die secundaire materialen leveren. Die fijnmazigheid beperkt het aantal kilometers per jaar enorm.”

De lat ligt hoog

Net als de aanvoer van secundaire materialen naar de betoncentrales van Heidelberg Materials in Nederland, en de levering van betonproducten aan de bouwer, ligt de samenstelling van EcoCrete® onder de loep. De betontechnologen van Heidelberg Materials in Nederland dagen recyclers uit om mee te gaan in hun streven om aan de eisen van het Betonakkoord te voldoen. ”De lat ligt hoog”, zegt Elke Koehorst, namens Heidelberg Materials in Nederland dagelijks met de inkoop van secundair materiaal bezig. ,,In ons laboratorium worden de standaarden bepaald waaraan secundair materiaal in verschillende toepassingen moet voldoen. Daar zoeken we recyclingbedrijven bij die net zo innovatief over duurzaam bouwen denken als wij. In eerste instantie nemen wij bij verschillende leveranciers kleinere hoeveelheden materiaal af om die in onze centrale uitgebreid te testen. Zo ontstaat een groep voorkeursleveranciers, recyclingbedrijven die we met een gerust hart kunnen inzetten om onze doelen en die van het Betonakkoord te behalen.”

Een extra manier om dit te bereiken is verstandig omgaan met eventueel teveel bestelde beton. Elke Koehorst: “Wij proberen dit restbeton zoveel mogelijk bij onze betongranulaat leveranciers te storten. Zij kunnen het materiaal dan breken en weer opwerken naar een betongranulaat dat wij vervolgens weer afnemen, een mooi voorbeeld van circulaire economie.”

Bewustzijn creëren over milieu-impact

Bas Pije wijst op het belang van keuzevrijheid voor de bouwpartijen; welk mengsel van het groene beton willen ze voor welk project toepassen? ,,Die keuze ligt bij de bouwpartijen. Daarom heeft Heidelberg Materials in Nederland verschillende varianten van EcoCrete® ontwikkeld. Binnen die range kan tot 100 procent van het primaire toeslagmateriaal grind worden vervangen door betongranulaat afkomstig uit sloopwerkzaamheden. Aannemers vragen vaak naar cement met een snelle sterkteontwikkeling, wat ervoor zorgt dat het beton snel hard wordt, voor een snelle ontkisting. Maar snel ontkisten vraagt een betonsamenstelling die een levenslange negatieve impact heeft op de CO2 footprint. Wij helpen de bouwers die afweging te maken. Bewustzijn creëren over de impact die betonmengsels hebben op het milieu. En elkaar op dat vlak inspireren om tot het uiterste te gaan op het gebied van duurzaam bouwen.”

Voor meer informatie over mogelijkheden van Beton: hart van de bouw | Mebin B.V. in the Netherlands bezoek de website