Oreon ontwikkelt en fabriceert watergekoelde high-tech LED-groeilampen voor de glastuinbouw. Ledverlichting verbruikt tot 80% minder energie dan traditionele verlichting en gaat veel langer mee. Een belangrijk voordeel voor de teler is dat de verlichting verkrijgbaar is in verschillende kleurspectra en dus optimaal voor elk gewas. “Onze LED-groeilampen hebben zich boven alle gewassen bewezen,” stelt salesdirector Jan Mol trots vast.

Oreon en haar zusterbedrijven zijn sinds 2005 actief op de LED-markt en sinds 2008 – als eerste producent – met LED’s voor in de kassen. “De glastuinbouw verbruikt veel energie door verlichting. Omdat LED een efficiënte oplossing is, zijn we in samenwerking met Nederlandse telers, installateurs en wetenschappers een lamp gaan ontwikkelen op basis van led-technologie, die geschikt is voor de glastuinbouw. Dat is waar we ons nu 100% op focussen,” vertelt salesdirector Jan Mol.

“Planten groeien door fotosynthese. Het meest efficiënte spectrum daarvoor is rood met een kleine hoeveelheid blauw licht. De overige kleuren haalt de plant uit zonlicht. Hierdoor kun je met led niet alleen heel efficiënt licht maken maar je geeft de plant ook exact het licht wat nodig is om te groeien”.

Stabiel klimaat in de kas

“De lamp produceert relatief weinig warmte, die we met waterkoeling ook nog eens bij de ledlamp vandaan halen, uit de kas. Led’s kunnen niet tegen warmte. Je moet dus iets verzinnen waardoor ze koel blijven,” benadrukt Mol. Het is ook van belang voor de teler. “Doordat je de verlichtingswarmte afvoert, heb je een stabiel klimaat in de kas. Tevens kan de warmte opnieuw worden gebruikt, waardoor je extra energie-efficiënt produceert.” De technologie biedt nog meer bijkomende voordelen. “Je wilt in een kas zoveel mogelijk profiteren van het zonlicht. Doordat de armatuur actief wordt gekoeld, kunnen we een klein armatuur maken dat heel veel licht produceert. Kleinere armaturen betekent minder blokkade van zonlicht en dus minder schaduw. De “oude verlichting is groter en je hebt meer lampen nodig. Dat betekent meer schaduw en dat wil je juist zoveel mogelijk voorkomen.”

In elk lichtspectrum

“We hebben in het begin een aantal belangrijke klanten als early adaptor gehad, zoals Koppert Cress, Boer den Hoedt en RedStar. Dat zijn in hun gewassen vooruitstrevende en eigenlijk de beste telers ter wereld. Die hebben gezegd ‘dit is zo energiezuinig en duurzaam, hier moeten we een grote stap mee maken’. Dit soort bedrijven draagt eraan bij dat de innovatie industriebreed wordt overgenomen. Pas nu, bijna tien jaar later, wordt groot gedacht over de toepassing van led. “De hogere investeringskosten zorgen af en toe voor een drempel, maar als je naar het totale plaatje kijkt is het voor iedere teler verstandig om (gedeeltelijk) naar led over te stappen. Onze lampen zijn steeds efficiënter, met een lange levensduur en een hogere output. De kosten per micromol gaan nog steeds omlaag. Uiteindelijk wordt de terugverdientijd steeds korter.”

Kas als energiebron

Nederland wil binnen tien jaar uitgroeien tot wereldleider op het gebied van de teelt van gezonde en duurzame voeding. ‘Kas als Energiebron’ is het innovatieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van LNV dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. 

Meer informatie over de mogelijkheden leest u hier.