Meer beweging, meer sociale contacten: met een oppashond bloei je helemaal op.

Hondenbezitters kunnen het beamen. In je eentje maak je toch minder snel die wandeling in het park dan met een hond. En met een hond knoop je ook nog eens sneller een gesprekje aan.

Opbloeien

Meer beweging, meer sociale contacten: het zijn de drijfveren van stichting OOPOEH, een afkorting die staat voor Opa’s en oma’s passen op een huisdier. De stichting brengt 55-plussers en hondenbaasjes met elkaar in contact. Is er een klik, dan kan het baasje dat geregeld oppas voor zijn of haar huisdier nodig heeft, voortaan terecht bij een vast oppasadres. De senior (de OOPOEH) krijgt zo de gelegenheid om toch een eigen beest te hebben. “Die mensen zie je vaak echt opbloeien,” zegt Ellen Groneman, zakelijk directeur van de stichting. Ze vertelt over An die na het overlijden van haar hondje niet meer in het park kwam. Groneman: “Dat betekende ook dat ze allerlei gezellige gesprekjes met buurtbewoners miste. Met haar oppashond had ze weer zin om naar buiten te gaan, kwamen er weer koffie-afspraken met andere buurtbewoners en in huis was het gelijk ook veel gezelliger.”

Enthousiaste oppas

Groneman merkt op dat ouderen in coronatijd snakken naar contact: “We hebben extreem veel nieuwe aanmeldingen ontvangen van nieuwe OOPOEH’s.” De stichting bestaat sinds 2012 en kan rekenen op brede steun. Onder andere Martin Gaus en Loretta Schrijver zitten in het comité van aanbeveling, en bijvoorbeeld ook Purina (van de gezonde hondenvoeding) ondersteunt het initiatief. Inschrijven bij OOPOEH is gratis voor de senioren die zich aanbieden als oppasser. Wie een oppas zoekt voor zijn of haar hond betaalt eenmalig vijftig euro inschrijfkosten en, bij een match met een oppas, vijftien euro per maand. Groneman: “Voor twee kwartjes per dag ga je de liefde voor jouw viervoeter met iemand delen. Dat schept al gauw een warme band. We horen vaak dat een OOPOEH als echte familie voelt, dat de kinderen zeggen: we hebben er een opa of oma bij.”

55-plussers die af en toe gezelschap van een oppashond willen, kunnen zich kosteloos aanmelden op de website van Oopoeh of bellen naar 020-7853745.

“We horen vaak dat een OOPOEH als echte familie voelt, dat de kinderen zeggen: we hebben er een opa of oma bij.”