Het aantal ongevallen met e-bikes neemt snel toe. Met name kinderen en ouderen zijn betrokken bij een ongeval. Tessa ’s Gravemade, algemeen directeur van Flyct Letselschade, voert actief campagne om de bewustwording te vergroten en het vrijwillig gebruik van een fietshelm te promoten. 

“Het snelheidseffect zorgt bij een e-bike voor een veel grotere impact bij een botsing of val, waardoor eerder sprake is van zwaar (hersen) letsel. We worden in onze letselschadepraktijk dagelijks geconfronteerd met de gevolgen. Als het misgaat, gaat het vaak ook goed mis wat het hoofd betreft. Voor het kind zelf en het gezin ligt de hele toekomst aan duigen bij niet-aangeboren hersenletsel. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op ernstig letsel. Daarom dragen we graag een steentje bij aan het zoveel mogelijk voorkomen van hoofd- en hersenletsel bij kinderen en ouderen in het verkeer. We zijn een partij die de belangen van slachtoffers behartigt, maar het primaire doel moet zijn dat het ongeluk helemaal niet plaatsvindt of in ieder geval met minder letsel.”

“Het is ondenkbaar dat je op een paard gaat zitten zonder helm.” 

Onderschatting 

Het risico wordt onderschat. De snelheidsverschillen en komst van cargobikes en andere elektrische vervoersmiddelen vergroten de zorgen over de verkeersveiligheid op en rond het fietspad. Bovendien is er sprake van een toename van het aantal eenzijdige ongevallen door een onderschatting van de verkeerssituatie. ’s Gravemade is optimistisch dat een fietshelm dragen snel ingeburgerd raakt. “We willen het dragen van een fietshelm stimuleren, niet verplichten. Ik zie skiën en wielrennen als voorbeeld. In een paar jaar tijd is iedereen een helm gaan dragen. Ik ben zelf ruiter. Het is ondenkbaar dat je op een paard gaat zitten zonder helm. Voor de campagne ‘Veilig op de fiets naar school’ in Capelle aan den IJssel heeft Flyct Letselschade 800 fietshelmen uitgedeeld onder schoolkinderen uit groep 7. “Hoe meer kinderen en volwassenen een fietshelm gaan dragen, hoe lager de drempel voor acceptatie wordt.” 

» Zelf ook veilig op de fiets? Win een fietshelm www.flyctletselschade.nl/winactie-fietshelmen