Omroep MAX bestaat alweer 17 jaar. “We zijn een actieve vereniging die naar onze achterban luistert en zich inzet voor ouderen,” vertelt voorman Jan Slagter. Dat laatste is helaas hard nodig, constateert hij met compassie.

De omroepvereniging is in 17 jaar tijd uitgegroeid tot veel meer dan het maken van gewaardeerde radio- en televisieprogramma’s zoals Heel Holland Bakt. Met de Stichting MAX Maakt Mogelijk worden ouderen in Oost-Europese landen als Moldavië ondersteund, en deze winter 66k in Nederland. “Het is schrijnend om te zien dat in Nederland een grote groep mensen de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. We krijgen veel brieven van ouderen die in armoede leven. Met Max Maakt Mogelijk ondersteunen we voedselbanken en gaarkeukens, maar ook particuliere initiatieven.”

Jan Slagter noemt als voorbeeld het project ‘De Blije Gift’ in Krimpen aan de Lek, waar ouderen cadeautjes voor hun kleinkinderen kunnen uitzoeken, omdat ze door geldzorgen zelf geen cadeautjes kunnen kopen. “Ik heb mensen met tranen in hun ogen het pand zien verlaten.”

MAX Kerstconcert

De periode rondom Kerst en Oud en Nieuw pakt Omroep MAX altijd extra groot uit, met programma’s als Heel Holland Bakt, MAX Kerstconcert, Tijd voor MAX en de Oudejaarsshow. “Juist met de feestdagen is het f jn dat er amusement is. Er is genoeg kommer en kwel in de wereld.” Eenzaamheid is een groot probleem, constateert Slagter. In Zoetermeer is onlangs Café MAX geopend in het bijzijn van André van Duin.

“Het is belangrijk dat dat soort gezellige plekken er zijn waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten.” Hij eindigt met een oproep voor de feestdagen: “Iedereen kent wel iemand die alleen is. Ik hoor vaak genoeg hoe mensen verlegen zitten om een praatje. Het is mooi als je je voorneemt om even langs te gaan voor een kop koffie en een praatje. Hoe moeilijk is het om aan tafel één extra bord bij te zetten.”