Je moet het maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan, man made land, meters onder zeeniveau. En het is nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de bewoners. Zij weten het als geen ander: the sky is the limit.

Op deze plek ontstaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn. Bedachte natuurgebieden, die wilde polders worden. Eigenzinnige landgoederen. Nieuwe wadden in het Markermeer. Eigentijdse poldersteden, spectaculaire landschapskunst. Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Je herkent het meteen als je de provincie binnenrijdt: de heldere lijnen, die ruimte, dat moderne.

Gemaakt land

We hebben het hier over gemaakt land, uniek en eigenzinnig. Geen enkel Nederlands landschap is meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland. Dit grootste inpolderingsproject ter wereld, bedacht als dé voedselvoorziening voor Nederland, is van voor tot achter ontstaan aan de tekentafel: met strakke landbouwgronden, wegen en vaarten, maar ook met landschapskunst, wilde natuur en moderne steden. Deze zomer nodigen we je van harte uit om dit alles met eigen ogen te zien. Laat je verrassen. Bekijk het maar!

Waar nu Flevoland is, was vroeger vooral water. Met hier en daar een eiland in de Zuiderzee, zoals Schokland en Urk. De hechte band met het water is dan ook niet toevallig. En die is tot de dag van vandaag merkbaar. Kom varen, zeilen, windsurfen, wakeboarden, suppen of kanoën. Welke watersport kun je hier eigenlijk níet doen? Kom onthaasten aan onze veilige kusten. De stranden zijn lekker rustig, files zijn er bijna niet!

Flevoland, een hechte band met water

  • Ruim 90.000 ha water

Hoeveel weken heb jij nodig om de Flevolandse wateren te bevaren? Van het ruige IJssel- en Markermeer tot het rustigere Ketel-, Dronter-, Veluwe-, Gooi-, Eem- of IJmeer. Plan een mooie tocht, met ruim negentigduizend hectare water raak je niet uitgevaren! 

  • Het grootste meer van Nederland

Ruimte en rust. En soms ruig. Dat is het IJsselmeer. Als geoefende watersporter kun je hier heerlijk zeilen. Het IJsselmeer ligt aan de noordwestkust, rechts van de dijk Lelystad-Enkhuizen. Met ruim 1100 km² is het het grootste meer van Nederland, ontstaan door het afsluiten van de Zuiderzee. 

  • Paradijs voor watersporters

Een keer proberen te zeilen of surfen? Het Markermeer ligt aan de zuidwestelijke kant van de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen en is ongeveer 700 km² groot. Een waar paradijs voor beginnende én geoefende watersporters.

TIP! bezoek de website voor meer tips www.visitflevoland.nl