ETF’s zijn eenvoudige, transparante beleggingsfondsen die een index volgen. Het grote voordeel is dat je als belegger minder afhankelijk bent van het koersverloop en dividend van een enkel specifieke beursgenoteerde onderneming, omdat een ETF een breed pakket aandelen volgt. Met Dividend Aristocrats ESG ETF’s biedt State Street SPDR ETFs drie fondsen met de best presterende bedrijven qua milieu, sociaal beleid en governance.

Met een geschiedenis van meer dan 225 jaar omvat het Amerikaanse State Street een historisch erfgoed als effectenbewaarbedrijf (‘custody’) en bank. State Street is qua omvang de nummer 3 vermogensbeheerder van de wereld. State Street heeft een institutionele focus. “Traditioneel richten we ons op overheden, pensioenfondsen en verzekeraars,” vertelt Hoofd SPDR ETF’s Noord-Europa Philippe Roset. Een belangrijk onderdeel vormt de vermogensbeheertak State Street Global Advisors. “Vanuit onze expertise hebben we in 1993 de eerste SPDR ETF ontwikkeld, waarbij ‘SPDR’ (‘spider’) een afkorting is van Standard & Poor’s Depositary Receipts. Opeens kon je als belegger in een keer in alle bedrijven van de S&P 500-index beleggen.”

Portfoliomanager

“Indexbeleggen is de afgelopen 20 jaar enorm hard gegroeid. Per dag wordt er meer dan 20 miljard dollar aan State Street S&P 500-ETF’s verhandeld op de beurs, vertelt Roset om de populariteit van ETF’s te benadrukken. “Het voordeel van ETF’s is dat je met één transactie deelneemt in alle bedrijven uit de index. De portfoliomanagers van State Street Global Advisors (SSGA) bezitten de onderliggende aandelen, die ze beheren in een fondsstructuur. Als particuliere belegger kun je een ETF-unit kopen met spreiding over de hele index.” Er zijn ETF’s die zich richten op aandelenindices, zoals de Dow Jones Industrial Average Index of MSCI World, maar ook die selecteren op andere segmenten van de markt. Binnen de ETF’s kan de belegger kiezen tussen verschillende varianten. State Street SPDR ETFs heeft naast de bekende aandelenindex-ETF’s bijvoorbeeld ook sector-, en dividend-ETF’s, en duurzame varianten. “Er zijn heel veel smaken. Sommige ETF’s keren het dividend uit, andere herbeleggen het dividend. De portfoliomanagers houden de portefeuille in lijn met de indexwijzigingen. Als de samenstelling van de index verandert of een bedrijf niet meer voldoet aan de fondscriteria volgt automatisch een aanpassing. Hierdoor heb je nauwelijks omkijken naar je belegging.”

Mooie spreiding

Een belangrijk voordeel van ETF’s is de mooie spreiding die deze bieden over sectoren en beursgenoteerde bedrijven. De afgelopen twee jaar biedt twee extreme voorbeelden van het dempende effect dat dit oplevert, constateert Roset. “Een belangrijke les bij vermogensbeheer luidt dat spreiding je risico’s vermindert. Met Covid-19 deden technologieaandelen het erg goed en presteerden sectoren als energie juist weer minder. Met de oorlog in Oekraïne is er juist weer onzekerheid over olie en gas, met stijgende energieprijzen als gevolg, wat een positief effect heeft op de waardering van energiebedrijven.”

Environmental, Social en Governance (ESG) ratings en rapportages en spelen een steeds grotere rol bij de beoordeling van beursgenoteerde bedrijven. Een tweede trend is het ‘decarboniseren’ van de beleggingsportefeuille, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Een groeiende groep (institutionele) beleggers maakt de keuze voor bedrijven met hoge ESG-scores en een duidelijke strategie qua CO2-uitstoot.

SPDR biedt beleggers een helpende hand met speciale klimaat-ETF’s en ESG-ETF’s. Roset licht de selectie van bedrijven in de duurzame dividendstrategie toe aan de hand van de 1500 grootste bedrijven in de VS. “Op basis van filters en ESG-scores vallen de 25 procent laagst scorende bedrijven af. Van de 75 procent die overblijft worden alleen aandelen geselecteerd die op z’n minst al 20 jaar stijgende cashdividenden laten zien. De verwachting is dat ze dat blijven doen. Van de 1500 bedrijven zijn er slechts 83 die aan alle criteria voldoen.” Hij vervolgt: “Als dat niet meer zo is, valt het bedrijf uit het ETF-fonds.”

State Street SPDR ETF’s

Als particulier belegger met een beleggingsrekening bij een bank of online broker kun je State Street SPDR ETF’s verhandelen op dezelfde manier als waarop je aandelen verhandelt. SPDR heeft drie duurzame Dividend Aristocrats ETF’s ontwikkeld, die alledrie worden verhandeld op Euronext Amsterdam: Global, US en Euro. De ETF’s bieden een dividendrendement van respectievelijk 4,48%, 2,76% en 3,21% per 23 maart 2022.

Voor meer informatie bezoek de website https://www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs

Environmental, Social en Governance (ESG) spelen een steeds grotere rol bij de beoordeling van bedrijven.