Natuurlijk zijn de kerstdagen een feest van huiselijke gezelligheid. Maar het is ook fi jn om er met het hele gezin even op uit te trekken. Lekker slenteren over een kerstmarkt. Of de schaatsen onderbinden op een van de vele ijsba-nen in Nederland. Dit zijn de leukste uitjes tijdens de kersvakantie 2022.

Na twee stille coronaja-ren heeft ons land tijdens de kerstvakantie weer een goedgevulde en bruisende evenementenagenda. Goed nieuws voor iedereen die even is uitgezeten aan de kerstta-fel of uitgekeken op de vele kerstfilms. Wil je eropuit met het hele gezin? Proef dan om te beginnen weer eens de gezelligheid van de kerst-markten. In de dorpen klein en intiem, in de steden soms groots met als toevoeging een (historische) kermis en talrijke muziekoptredens. Je kunt er terecht voor de laatste kerstcadeautjes en natuurlijk, om in de ultiem ontspannen kerstsfeer te komen, genieten van glühwein of warme choco-lademelk.

Liever iets sportiefs? Op talrijke plekken in het land worden aantrekkelijke kerstwande-lingen georganiseerd. Door een winters natuurlandschap, maar er zijn ook stadswande-lingen door gezellig verlichte binnensteden. De ijzers on-derbinden kan ook. Het fijne daarbij is: op stevige vorst en glad natuurijs hoef je niet te wachten. Een paar uurtjes lekker schaatsen met het hele gezin doe je gewoon op een van de vele schaatsbanen in Nederland, overdekt of in de openlucht. Kinderen nog te jong? Er is geen minimum-leeftijd voor schaatsen! Ook met peuters kun je het ijs op, grote kans dat je in de ijshal een maatje 24 schaatsen kunt huren. Schaatsen verbindt, en iedereen kan het leren, vergelijk het maar met fietsen of zwemmen.

Pratende rendieren

Een familie-evenement bij uitstek is een bezoek aan het kerstcircus. Vaak wordt gedacht dat je daarvoor alleen in de drie grote steden terechtkunt, maar dat is een misverstand. Op veel plekken verspreid door het land klinkt rond kerst in tent of theater het opzwepende en verwach-tingsvolle ‘Welkom, hoogge-eerd publiek!’ Clowns, acroba-ten, ze zijn er allemaal. Zelfs de menselijke kanonskogel is aangekondigd.

Tot slot: je moet er maar net aan denken, maar als je even helemaal wilt wegduiken in een wervelende kerstwereld hoef je daar vaak niets eens ver van huis. Veel tuincentra pakken, traditioneel, groots uit met vaak heuse kerstdor-pen. Je bent lekker binnen en loopt door nagemaakte winterse landschappen, verlicht door alle mogelijke kerstverlichting en vol met kerstminiaturen in kunst-sneeuw. Niet ondenkbaar dat je de kerstman tegenkomt! En sommige tuincentra beloven – extra plezier voor de kinderen – een ontvangst met pratende rendieren, heuse kerstkoor-tjes voor vrolijke christmas carols en, in aanloop naar het nieuwe jaar, appelflappen en oliebollen.