Het leven keert steeds meer terug naar het oude normaal en dus neemt de drukte in het OV en op de weg toe. Voor het openbaar vervoer geldt dat iedereen weer kan reizen. De bedrijven in het openbaar vervoer doen er alles aan om te zorgen dat je zo veilig, comfortabel en ontspannen mogelijk op pad kunt.

We zijn er nog niet helemaal, maar stapje-voor-stapje kunnen we weer ons gewone leventje oppakken, inclusief bezoekjes aan het terras, pretpark, theater of de bioscoop. En studenten krijgen na een zwaar jaar van online colleges en werkgroepen eindelijk weer fysiek les. Om het risico op een nieuwe golf te beperken, moet je onderweg in het OV voorlopig nog een mondkapje dragen. Dit omdat het fysiek onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden in bus, tram, metro of trein. Maar verder zijn alle beperkingen van de baan. Al sinds 1 juli 2020 kun je weer zitten waar je wil. Personen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dit met de ‘Eigen Verklaring Uitzondering Mondkapjesplicht’ aantonen. Deze is te vinden op www.rijksoverheid.n.

Veilig en comfortabel

Om de reiziger weer terug te verwelkomen in het OV heeft de sector de campagne ‘Het OV is OK’ gelanceerd. De vervoerders willen graag dat mensen weer gaan ervaren hoe prettig en verantwoord het is om met het ov te reizen. Om drukte onderweg te vermijden wordt reizigers geadviseerd zo veel mogelijk buiten de spits te reizen. Dat is ’s ochtend voor negen uur en ‘s middags tussen vier uur en half zeven.

Verwachte drukte

Je gaat goed voorbereid op reis, als je gebruik maakt van apps als 9292 en de Treinwijzer van NS. Met de 9292-app plan je niet alleen de meest optimale route naar jouw favoriete uitje, maar koop je ook direct een e-ticket voor de hele reis. Met de Treinwijzer kun je vooraf je treinreis aanmelden. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte en krijg je een seintje als het drukker lijkt te worden of uitvalt. De Treinwijzer-aanmeldservice is te vinden in de NS-app. Zo kun je vooraf bepalen welke trein je het beste kunt nemen als je drukte wilt vermijden. Ook de RET, het vervoersbedrijf van de regio Rotterdams heeft een drukte-indicator in de app, met de verwachte drukte tijdens een reis met de bus, tram, metro of trein.

In het buitenland gelden vanzelfsprekend andere regels, die per land verschillen. Bovendien kan een land van groen naar oranje of rood gaan of omgekeerd. Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken kun je checken hoe de situatie in het land is waar u naar toe wilt reizen.

Verantwoord op reis

  • Reis alleen als je klachtenvrij bent.
  • Check voor vertrek de rustigste reistijden. In de verschillende reisplanners zitten druktemelders.
  • Een mondkapje is verplicht, óók als je gevaccineerd bent.
  • Er is geen beperking qua zit- en staanplaatsen.
  • Kuchschermen zorgen voor een veilige afstand tussen reizigers en de vervoerders.