De coronacrisis heeft onze uitgaven veranderd. We zijn meer gaan sparen. Deels omdat covid-19 het belang van een financiële buffer weer scherp in beeld brengt. En natuurlijk omdat we minder uitgeven. Met de lage, en soms zelfs negatieve rente luidt dé vraag: wat te doen met je 50.000 of 100.000 euro aan spaargeld? Online spaarbemiddelaar Raisin biedt inmiddels spaarproducten van ruim 15 Europese partnerbanken.

Sparen bij een Nederlandse bank hoef je op dit moment niet te doen voor het rendement. “Bij Nederlandse banken is het verschil in rente tussen depositosparen en vrij opneembaar te klein. Mede hierdoor sparen Nederlanders vooral vrij opneembaar, bij de drie grote banken. Die houden elkaar in de gaten en zo blijft de spaarrente laag. Dat gaat ten koste van het rendement,” vertelt Eelco Habets, countrymanager Raisin GmbH. “In het buitenland is meer concurrentie, waardoor de rentetarieven op spaargeld hoger zijn.”

Depositogarantiestelsel

De spaarproducten op Raisin worden gedekt tot (het equivalent van) € 100.000 per klant per bank in overeenstemming met EU-richtlijnen. “Sinds het faillissement van de IJslandse bank Icesave is veel veranderd. Als een buitenlandse bank failliet gaat, heb je als Nederlandse spaarder net zoveel bescherming als je hebt wanneer je je geld bij een Nederlandse bank hebt. Binnen de Europese Unie is sinds 2009 je spaargeld dankzij wettelijke depositogarantiestelsels overal gegarandeerd tot 100.000 euro. Dit om het vertrouwen in de banksector en de concurrentie tussen banken te vergroten. Als een bank failliet gaat, krijg je je spaargeld gegarandeerd terug tot een bedrag van 100.000 euro.”

Spaardoel

Klanten kunnen bij Raisin zelf de bank of banken kiezen waar zij hun spaargeld onderbrengen, tegen een hogere rente. “Het helpt als je vijf à tien jaar vooruitkijkt met een spaardoel. Als twintiger kan dat een startkapitaal zijn voor een eigen huis. Tussen de 30 en 40 jaar de studie van de kinderen en rond je vijftigste kun je denken aan geld voor een grote reis of om eerder te stoppen. Er zijn verschillende online rekentools om uit te rekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten om je streefbedrag te halen. Beschouw dat als een vaste last.”

Box-3 sparen

Het Belastingplan 2021 betekent voor werkenden en spaarders goed nieuws. Door een hogere arbeids- en heffingskorting ontvangen de meeste werkenden netto meer geld. Daarnaast verandert het spaarbedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. De drempel in box 3 gaat omhoog van ruim 30.000 euro naar 50.000 euro per persoon. Partners betalen pas belasting vanaf een gezamenlijk spaarsaldo van 100.000 euro. Voor het vermogen boven de 50.000 euro (partners: 100.000 euro) betaal je belasting, de zogenoemde vermogensrendementsheffing.

Pensioenonzekerheid

Door de langdurige lage rente hebben pensioenfondsen moeite om hun vermogens op peil te houden. Het zorgt voor onzekerheid. Uit een enquête van Raisin blijkt dat meer dan de Nederlanders (58%) zich zorgen maakt dat ze niet voldoende kunnen sparen voor het eigen pensioen.