Investeringen

Bedrijven die innovaties hebben aan te bieden op energiegebied, opgelet. InnoEnergy – “Europa’s innovatiemotor in duurzame energie” – is weer bezig aan een nieuwe investeringsronde, die op 15 maart 2021 sluit. Voor wie opzoek is naar financiële en inhoudelijke ondersteuning, is het nu het moment om een aanvraag in te dienen.

Wie of wat is InnoEnergy? Een nogal bijzondere investeerder, met vestigingen in heel Europa, die grotendeels met EU-geld wordt gefinancierd. Maar: “Wij zijn géén subsidieverstrekker,” benadrukt Lucienne Krosse, die vanuit Eindhoven en Genk leiding geeft aan de Europese activiteiten van InnoEnergy op het gebied van de bebouwde omgeving. “Wij zijn een actieve, marktgerichte investeerder die beloond wil worden met aandelen of winstdeling.”

InnoEnergy, een publiek-private samenwerking met als doel de energietransitie te versnellen, heeft in de afgelopen tien jaar meer dan €560 miljoen geïnvesteerd in meer dan 500 bedrijven in Europa, zowel in startups als grotere innovatieprojecten. De steun gaat verder dan alleen financieel. Pionierende ondernemers kunnen ook gebruik maken van het bijzondere “ecosysteem” dat door InnoEnergy is gecreëerd, waarbij kennisinstellingen (KU Leuven en TU Eindhoven), grote energiebedrijven, financiële instellingen en private investeerders in heel Europa betrokken zijn. Ieder jaar vindt in een Europese stad de Business Booster plaats, waar starters hun producten kunnen pitchen voor 1200 professionele bezoekers.

Ook is er ieder jaar een nieuwe investeringsronde. Daarvoor is InnoEnergy nog op zoek naar kansrijke productinnovaties. Marktgerichte

innovaties wel te verstaan. “Wij richten ons op projecten die een behoorlijk niveau van marketreadiness hebben,” zegt Krosse, een scheikundig ingenieur die zelf verschillende patenten op haar naam heeft staan. “Het moet commercieel goed in elkaar zitten.”

Nieuwe markten

Bedrijven die financiering zoeken voor een innovatie kunnen een aanvraag doen via een speciale website. (Krosse: “Ze mogen mij ook eerst bellen!”) InnoEnergy stelt dan een speciale beoordelingscommissie samen met experts die in staat zijn om in te schatten of het project in kwestie kans maakt in de huidige markt. “Waar we naar kijken: wat is het nieuwe? Past het in de waardeketen? Wat is het verdienmodel? Wat zijn de voordelen ten opzichte van de concurrentie? Is er belemmerende of

bevorderende regelgeving? Wie gaat het doen? Vooral dat laatste is belangrijk. Er moet iemand zijn die de commerciële kant verzorgt. Die moet leidend zijn.” Komt een bedrijf door de eerste beoordelingsronde dan volgt, een pitch-sessie waarin de ondernemer zijn of haar project kan toelichten.

Een serieus traject dus, maar InnoEnergy heeft energie-vernieuwers wel wat te bieden. Krosse: “Er is op dit moment best veel durfkapitaal beschikbaar, maar het is toch lastig voor ondernemers om eraan te komen. De meeste investeerders kijken vooral naar het financiële plaatje. Wij hebben kennis van de energiemarkt. En een Europees netwerk. We kunnen bedrijven helpen contacten te leggen en nieuwe markten te betreden.” Wat InnoEnergy verder biedt, buiten geld – het investeringsbedrag kan variëren van zo’n 3,5 ton tot enkele miljoenen – is altijd maatwerk, zegt Krosse. “We kijken wat een bedrijf nodig heeft.” Meer dan andere investeerders laten Krosse en haar collega’s daarbij de milieu-impact van een innovatie meewegen. “Dat hoort bij onze missie.” De ruim €560 miljoen die wij zelf hebben geïnvesteerd heeft ook nog eens geleid tot €2,5 miljard aan bijkomende investeringen.”

Doorbraakinnovaties

Naar wat voor soort innovaties is InnoEnergy op zoek? Krosse: “Wij staan overal voor open. Nieuwe producten, diensten, verdienmodellen. Over het hele energiespectrum: opwekking, distributie, efficiency, handel.” Daarbij schrikt InnoEnergy niet terug voor investeringen in hardware, zegt Krosse. “Er is in de markt veel aandacht voor ICT, data, slimme software. Dat gebied vinden wij ook belangrijk, maar wij zijn daarnaast goed in het echte maakwerk: batterijen, opslagsystemen, warmtepompen, zonne-energiesystemen, noem maar op. Deze ronde zijn we ook specifiek op zoek naar initatieven rondom groene waterstof, dat past bij het onlangs door ons, en ondersteund door Breakthrough Energy, opgerichte European Green Hydrogen Acceleration Center (eghac.com).” Krosse is optimistisch over hoe de markt zich ontwikkelt. “Het is heel lang vooral een kostenverhaal geweest. Ik zie nu andere bewegingen op gang komen. Mensen zijn weer bereid om te betalen voor kwaliteit. Een belangrijke trend is ontzorging. Ook een interessante markt: onderhoud. Zowel installateurs als gebruikers zijn op zoek naar echte innovaties in onderhoud, en dan gaat het om meer dan alleen een laagje software in het systeem gooien.” Hoe dan ook, zegt Krosse, “we staan altijd open voor doorbraakinnovaties. Het zou zonde zijn als goede projecten ons niet zouden weten te vinden.”

Voorbeeld van innovatieproject: Sunridge

Binnenkort komt het Duivense bedrijf De Beijer op de markt met SunRidge, een thermische zonne-collector die in zijn geheel op de nok van een dak kan worden gemonteerd. Hierdoor is er altijd optimale instraling en blijft de rest van het dak open voor PV-panelen. InnoEnergy vindt SunRidge onder meer interessant omdat hun zonneboiler een mooie oplossing biedt voor warm tapwater, zegt Krosse. “Dat blijft toch een moeilijk stuk om te verduurzamen.”  Maar ook voor samenwerking met grotere bedrijven staat InnoEnergy open. Krosse: “Zo hebben we geïnvesteerd in een draadloze elektriciteitsmeter die is ontwikkeld door Schneider Electric uit Frankrijk. Bij zo’n groot concern worden innovaties vaak binnen een aparte afdeling ontwikkeld. Innovaties die niet in de interne roadmap zijn opgenomen vallen vaak tussen wal en schip. Daarvoor komen ze dan bij ons. Voor ons is het ook weer fijn om af en toe met een groot bedrijf te werken, die we dan beter leren kennen.” Andere belangrijke bedrijven waar InnoEnergy in de afgelopen tijd is ingestapt zijn het Delftse Hardt Hyperloop, een ambitieus initiatief dat een revolutie in mobiliteit zou kunnen bewerkstelligen, en het Zweedse Northvolt dat grote batterijfabrieken bouwt in Zweden en Duitsland. InnoEnergy is de initiator geweest achter de oprichting van de European Battery Alliance, vertelt Krosse, een Europees samenwerkingsverband dat ervoor moet zorgen dat Europa zelf in staat is om de batterijen te produceren die het in de toekomst nodig heeft voor zijn elektrische auto’s.