Hoe pak je het grote tekort aan zorgpersoneel aan? EMTG werft al tien jaar verpleegkundigen uit de EU-lidstaten, op een uitzonderlijke (en bijzonder succesvolle) wijze. 

Het is dé uitdaging van de zorg: bekwame medewerkers vinden én behouden. Ligt de oplossing over de grens? Precies tien jaar geleden begon EMTG met ‘recruitment beyond borders’: verpleegkundigen werven in de EU-lidstaten en inzetten in Nederland. Arnold Smeink, directeur van EMTG: “Dat we daarin al tien jaar succesvol opereren, komt omdat we inzetten op ‘taal’. De zorgprofessionals die we werven, moeten eerst een intensief project doorlopen waarin ze de Nederlandse taal en cultuur bestuderen. Enerzijds krijgen ze zo een realistisch beeld van werken en leven in Nederland, anderzijds leveren we  op deze manier zorgprofessionals waarmee opdrachtgevers en cliënten kunnen communiceren.” 

Zeer gemotiveerd

In een tijdsbestek van drie maanden worden zorgprofessionals ‘klaargestoomd’ voor niveau B1, vereist om BIG-geregistreerd te kunnen worden. Smeink: “Sinds 2012 hebben we op deze manier zorgprofessionals geleverd die niet alleen zeer gemotiveerd zijn, maar die ook, zo blijkt uit onderzoek, hun toekomst in Nederland zien. Dat is, en onze klanten zullen dat beamen, een ijzersterk punt: ze gaan in zee met verpleegkundigen die niet na twee jaar weer terug willen, maar die echt een leven wensen op te bouwen in Nederland.” 

Bekroonde ervaring

 “Een zorginstelling die vandaag aan ons vraagt een zorgprofessional te zoeken,” zegt Smeink, “kan erop rekenen dat die versterking er binnen vier maanden is. Gekwalificeerd voor de werkzaamheden die moeten uitgevoerd (minimaal 2080 uur inzetbaar), met de juiste diploma’s en relevante werkervaring en zonder taalbarrière. EMTG blijft de juridische werkgever, dus de administratieve rompslomp, denk aan de salarisadministratie, blijft bij ons. We zorgen bovendien voor persoonlijke begeleiding bij inwerken en inburgeren.” Smeink noemt het een ‘bekroonde ervaring’ en dat is het inderdaad: in 2020 werd zijn bedrijf EMTG uitgeroepen tot ‘Best Nursing Staffing & Recruitment Company –Netherlands’.

EMTG zorgt en ontzorgt! Meer weten? Kijk op www.emtg.nl