Hevige pijn na een herniaoperatie domineerde jarenlang het leven van Sandra de Weerd (49). Totdat ze in september 2021 een nieuw type neurostimulator kreeg geïmplanteerd. “Mijn kinderen zeggen: ‘We hebben onze moeder terug’.”

“Ik stond in de overlevingsmodus”, zegt Sandra de Weerd (49). “Ik verging van de pijn. Maar ik wilde niet als een dood vogeltje op de bank zitten. Daarom ben ik altijd blijven werken, ik wilde afleiding.” Elf jaar geleden werd De Weerd geopereerd aan een nekhernia, jaren later volgde een operatie in de lage rug.

Littekenweefsel drukte tegen de zenuwen en zorgde voor hevige pijnen. De Weerd: “Ik ging van de dokter naar de therapeut naar de neurochirurg. En ik slikte vanalles, van paracetamol tot zware pijnstillers. Ik kreeg prikken die me twee weken bevrijdden van de pijn, maar daarna begon het weer. Ik heb de hoop nooit verloren, maar ik had geen idee meer hoe een normaal leven eruitzag.”

In september 2021 kreeg De Weerd het Saluda Evoke® SmartLoop™ systeem geïmplanteerd, een uniek en nieuw neurostimulatiesysteem dat de pijn sterk vermindert en tintelingen teweeg brengt in het pijngebied. De Weerd: “Ik had pijnscores van 8 of 9 met uitschieters naar 10. Beroerder kon het niet worden, dacht ik. In januari heb ik de laatste pijnstiller geslikt. De pijn is helemaal weg. De tintelingen door dat apparaatje veroorzaakt, voelen in het begin heel raar. Maar nu merk ik ze niet eens meer op. Ik kan gewoon weer doen wat ik wil. Sporten, in een auto zitten, op vakantie gaan. Mijn kinderen zeggen: ‘We hebben onze moeder weer terug’.”

Enorme impact

“De impact van pijn is enorm”, zegt dr. Jan Willem Kallewaard, anesthesioloog en pijnspecialist bij Rijnstate in Arnhem. Hij is ook de arts die Sandra de Weerd heeft geopereerd. Kallewaard: “Neurostimulatie wordt onder meer ingezet bij mensen die aan hun nek- en/of rug zijn geopereerd en erna pijn blijven ervaren. Maar ook diabetici die ernstige pijnklachten hebben.” Het wordt al sinds eind jaren zestig toegepast, maar pas de laatste tien jaar zijn de ontwikkelingen gigantisch snel gegaan. En met het Evoke® SmartLoop™ systeem is echt een revolutionaire stap gezet. Het is een continu lerend systeem dat je volledig kunt afstemmen en inregelen op elke patiënt persoonlijk.” Door de unieke reactie van elke patiënt op stimulatie te meten en continu aan te passen – iets wat nu voor het eerst mogelijk is – kan het Evoke® SmartLoop™ systeem de pijn drastisch verminderen. Bijna 90% van de patiënten ervaart op lange termijn meer dan 50% pijnreductie.1,2

1. Bij 24 maanden: Mekhail N, Levy RM, Deer TR, et al. Durability of clinical and quality-of-life outcomes of closed-loop spinal cord stimulation for chronic back and leg pain: a secondary analysis of the Evoke randomized clinical trial. JAMA Neurol. 2022;79(3):251-260.

2. De resultaten kunnen variëren en patiënten moeten het Evoke® SmartLoop™ systeem met hun behandelteam bespreken.

Meer informatie over Evoke Smartloop bezoek de website