Honden en katten zijn geweldig gezelschap. Maar ook gezelschap dat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk dat je niet over een nacht ijs gaat, voordat je een hond, kat of ander huisdier koopt. Een huisdier kost tijd en geld.

Als je een puppy of kitten ziet, is het meestal liefde op het eerste gezicht. Maar kleine beestjes worden groot. En hebben aandacht nodig. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt of een huisdier op dit moment wel bij je werk en privésituatie past. Je bent tijd kwijt aan de verzorging. Een hond moet een paar keer per dag uit – de vuistregel is vier tot vijf keer per dag – en kun je niet uren alleen laten overdag.

Onvoorwaardelijke vriend

‘Gezelligheid’ is de belangrijkste reden om een huisdier te nemen, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de branchevereniging voor huisdierenspecialisten Dibevo. Bij een hond zijn een actievere levensstijl en onvoorwaardelijke vriendschap twee andere redenen. Als je besluit om een hond of kat te nemen, zijn er nog heel veel zaken waar je rekening mee moet houden. Met meer dan 345 erkende hondenrassen is er keuze te over. Vragen waarmee je de selectie kunt beginnen zijn: hoeveel tijd heb ik voor mijn hond? Voor een kleinere hond is een lange wandeling van een half uur okay, maar veel grotere honden hebben behoefte aan een wandeling van anderhalf uur. Bij katten kun je je bijvoorbeeld de vraag stellen of je een rustige of juist een actieve kat wil.

‘Uit een goed nest’

Het is belangrijk dat je weet wat de herkomst is van de kat of hond. Zwerfhonden die uit het buitenland worden gehaald, vragen veel zorg en aandacht. En er zijn helaas nog broodfokkers en illegale handelaren. Bezoek daarom de handelaar of fokker van wie je de hond koopt. Ligt het nestje in huis? Is je hond gechipt én heeft de verkoper de hond geregistreerd? Zijn de ouders van de pup getest op erfelijke aandoeningen? Hoe reageert de hond op je bezoek? En is de hond gevaccineerd? Voor een nestje met katten gelden dezelfde vragen. Let goed op bij wie je je kat koopt. Voor katten is het niet verplicht om het dier te chippen, maar aan te raden. Een gechipte kat die is vermist, wordt zo makkelijker teruggevonden. Natuurlijk kun je ook een huisdier uit het asiel in huis nemen. Vaak zijn het de allerliefste beestjes waarvoor de oude eigenaar niet meer kan zorgen.