Een leasemaatschappij die haar mkb-klanten bewust maakt van alternatieven voor de auto. Het is minder vreemd dan je op het eerste gezicht verwacht, stelt operationeel directeur Mark Feddes van MHC Mobility. “Je móet het met je klant over duurzame mobiliteit hebben.”

Nog niet zo lang geleden was de leaseauto een secundaire arbeidsvoorwaarde. “De eerste vraag was ‘wat voor auto krijg ik’. Dat is voorbij. Het moet iets noodzakelijks zijn en niet een statusobject. Kleine mkb-bedrijven krijgen steeds vaker de vraag ‘wat doe jij aan je CO2-uitstoot?’ Als mobiliteitsprovider kunnen we ze helpen en bij de hand nemen en attenderen ‘deze oplossingen en mogelijkheden zijn er ook!’.”

Mobiliteitspas

Duurzaamheid betekent ook dat we minder auto’s gebruiken en daar efficiënter mee omgaan,” stelt Feddes vast. “Het is deels kannibalisme van onze core business, wagenparkbeheer en autolease en -verkoop. Maar als mobiliteitsexpert moet je meebewegen met de maatschappij. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker.” Het betekent niet alleen dat de brandstofauto steeds vaker wordt vervangen door elektrisch, maar ook dat je medewerkers moet motiveren tot andere manieren van vervoer. “We bieden een mobiliteitspas, waarmee je met het openbaar vervoer kan en ‘the last mile’ met een deelfiets of -scooter aflegt.” Gemak is daarbij het sleutelwoord: “Je wilt er geen gedoe van hebben, met allemaal losse pasjes en abonnementen. Het liefst wil je alles met één app of pasje regelen. Daar spelen we op in. Ik zeg weleens: we lijken soms wel een reisbureau. We worden gedwongen om innovatieve oplossingen te verzinnen. Opdrachtgevers verwachten dat van ons.”

MVO-beleid

Vroeger was een ISO-certificering belangrijk om mee te kunnen doen aan een tender of opdracht, nu is een MVO-beleid ook belangrijk. Dat betreft ook het personeelsbeleid. “Wat wij belangrijk vinden is de telefoon in het verkeer. Die veroorzaakt heel veel ongelukken en schade.” MHC Mobility werkt samen met ‘SafeDrivePod’. “Dat is een heel klein apparaatje dat je in je auto legt. Zodra je auto beweegt, blokkeert het scherm en kun je je telefoon tijdens het rijden niet gebruiken. Daarmee draag je zorg voor de veiligheid van je werknemer.”

MHC Mobility – tot 1 juli opererend onder de merknaam van Hitachi Capital Mobility – is een leasemaatschappij met tientallen jaren ervaring in wagenparkbeheer.

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies? Bezoek de website