Zwart lijkt over zijn hoogtepunt heen, de trend verschuift naar lichtere en aardse kleuren. En in de moderne keuken verschijnt een bijzondere nieuwkomer: de volautomatische kweekkast, voor perfecte verse kruiden en sla. Er wacht ons een bijzonder keukenjaar.

De nieuwste trends in de keuken? Er zijn trendwatchers die wijzen op de groeiende populariteit van een minimalistische stijl. Ze geven er ook een verklaring voor: omdat we met z’n allen tijdens de moeilijkste maanden van de coronacrisis in ons huis zo enthousiast zijn gaan opruimen en ‘ontspullen’, willen we die herwonnen leegte ook terug zien in de keuken. Alles glad en strak dus, zonder franje. Klinkt aannemelijk, maar de Duitse keukenexpert Henning Reineke, werkzaam voor het 120 jaar oude familiebedrijf Ekelhoff Küchen, ziet die wens niet echt terug bij de klant. Reineke: “Je hebt de gevoelde trends en de verkooptrends. Als ik kijk naar wat er nou echt wordt verkocht, dan noem ik minimalisme geen trend.”

Lichtere kleuren

Toch zal corona volgens Reineke wel degelijk invloed hebben op wat de keukentrends van het nieuwe jaar zullen zijn. Reineke: “Mensen zijn gedwongen veel thuis geweest, daar heeft hun leven zich voor een groot deel afgespeeld. Dat betekent ook dat ze er met meer aandacht naar hebben gekeken. Als ik kijk naar waar nu vraag naar is en wat er wordt verkocht, dan is er een voorkeur voor warmere, lichtere kleuren. Mosselwit, zandgrijs. Zwart lijkt wat op z’n retour, de vraag daarnaar wordt minder.” Een compleet zwarte keuken wás een echte trend, maar Reineke bespeurt bij de klant iets dat duidt op terughoudendheid: “Het moet niet te tijdelijk zijn.”

Werkbladafzuiging

Hoogwaardigheid en duurzaamheid zien we ook terug bij de keukenapparatuur. Grootste trend daarin van dit moment? De introductie van de inductieplaats met geïntegreerde afzuigfunctie, de zogenoemde downdraft. “Heeft ook alles te maken met de overstap op elektrisch,” zegt Reineke. “Nederland stapt af van het gas, daarmee stappen we ook af van de klassieke afzuigkap.”

Urban gardening

Voor sommige zaken die in de keuken ooit nieuw en opvallend waren, is de belangstelling al weer wat weggeëbd. Denk bijvoorbeeld aan de ingebouwde espressomachine. Niet zo vreemd, want voor veel mensen is koffiezetten een echte hobby geworden, zie Instagram waarop trots grote Italiaanse espressomachines worden getoond. Andere ooit bijzondere apparaten zijn dan weer heel gewoon geworden. Reineke: “Zoiets als een stoomoven is nu een vast onderdeel van de klantenwens. We voeren geen adviesgesprekken meer waarin niet ook intensief over dat apparaat wordt gesproken.”

Over wat een nieuwe trend kan worden, denkt Reineke niet lang na: “Urban gardening, ofwel: kweekkasten voor in de keuken waarin sla, kruiden en kiemgroenten (denk aan tuinkers) onder perfecte omstandigheden kunnen groeien.” Die perfectie is haalbaar door constante irrigatie en een afgewogen lichtplan en zorgt voor optimale groei en, vooral ook, optimale smaak.

Wijnklimaatkast

Tot slot een nieuwkomer in de keuken waarvan de verkoop in de laatste drie, vier jaar enorm is toegenomen: de wijnklimaatkast. “Ook die,” zegt Reineke, “zien we op steeds vaker op het wensenlijstje.” Het past bij wat de keuken is en ook altijd zal blijven, de belangrijkste plek in huis, niet alleen voor de familie, maar ook voor de ontmoeting met vrienden. Reineke: “Investeren in een keuken is investeren in kwaliteit van leven.”