De elektrische mountainbike is, wereldwijd, aan een razendsnelle opmars bezig. De voordelen zijn dan ook groot en vaak onverwacht. Eindelijk weer eens samen op pad bijvoorbeeld. Je regelt immers zelf de kracht van de ondersteuning, dus je hoeft onderweg niet af te haken.

Mountainbiken? Geweldig! Maar… elektrisch mountainbiken? Wie nog twijfels daarover heeft (bijvoorbeeld omdat, zoals sommigen beweren, het ‘minder sportief’ is), moet vooral weten dat zelfs de allereerste olympisch kampioen mountainbiken (Bart Brentjes, Atlanta 1996) enthousiast gebruikmaakt van een e-mtb. Of de adembenemende YouTube-filmpjes bekijken van de Engelse freerider en mtb-professional Sam Pilgrim die zijn mtb zo nu en dan inruilt voor een elektrische variant. Niet zo vreemd, want de voordelen van een elektrische mountainbike zijn legio. En vaak komen ze uit onverwachte hoek. Ze verklaren in elk geval voor een groot deel de snel groeiende, wereldwijde populariteit van dit, jawel, uiterst sportieve vervoermiddel.

Avontuur en gemak

De eerste generatie e-mtb’s was misschien nog grofgebouwd en moeizaam wendbaar, maar die tijd ligt alweer ver achter ons. De ontwikkelingen gingen snel de laatste jaren. Met name bij de premiummerken vinden we fietsen en elektrische systemen die perfect op elkaar zijn afgestemd. Goed voorbeeld is het toonaangevende fietsmerk Merida dat zijn e-mtb’s uitrust en optimaliseert met een compleet e-bike systeem (waaronder een krachtige motor) van Shimano. Het levert een high-end product op waarvan het geheel meer is dan de som der delen. Fabrikanten spreken dan graag van een ‘fantastische fietservaring voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van avontuur en gemak’. Wie dat zoekt, krijgt tegenwoordig ontegenzeggelijk waar voor zijn geld, en méér. Want de voordelen van een e-mtb gaan veel verder dan gemak alleen.

Misschien wel sportiever

Maar hoe zit het nu precies met de sportiviteit van een elektrische mountainbike? Ofwel: de misverstanden die daarover bestaan? Werk je nog wel aan je conditie en je beenspieren als je daarbij elektrische hulp krijgt? Het antwoord is een ondubbelzinnig ‘Ja’. Sterker nog: het leuke van een e-mtb is dat je je conditie zelfs kunt verbeteren. Wie er voor het eerst een middagje mee op pad gaat, zal het na afloop voelen. Je spant je niet minder in op een e-mtb, maar je levert dezelfde krachtinspanning op een snelheid die hoger ligt. En nogmaals: dat voél je. Op een manier die veel intenser is, train je je spieren. Je legt meer kilometers af in dezelfde tijd en je kunt langer doorgaan. Bij verschillende testritten stuiten we op nog een ander voordeel: de e-mtb is een tikje zwaarder dan een gewone moutainbike. Het extra gewicht zorgt voor nog meer stabiliteit, iets wat ons meer zelfvertrouwen geeft om harder te gaan. We voelen ons door het extra gewicht ook zekerder in de bochten (meer grip!) en bij de sprongen die we maken. Een van de opwindendste dingen die je met een mountainbike kunt doen – jumps maken – wordt zo nog leuker, omdat je zowel in de lucht als tijdens de landing stabieler bent.

Samen fietsen

Misschien wel het fijnste voordeel van een e-mtb is dat het van mountainbiken weer een activiteit maakt die je samen kunt doen. Je kunt crossen met familie of vrienden die een mindere of juist betere conditie hebben en in het ruige terrein toch dicht bij elkaar blijven. Je stelt immers zelf in hoe hard je de elektrische motor laat draaien. Stel dat je op pad gaat met een zeer ervaren mountainbiker in een topconditie. Onder normale omstandigheden (lees: op een gewone mountainbike) is dat geen partij voor je. Op een e-mtb kun je hem niet alleen bijhouden, je werkt tegelijkertijd ook aan een rustige opbouw van je eigen conditie, door langzaam voor minder ondersteuning te kiezen. Of niet. Want een permanente extra kracht kan natuurlijk plezierig zijn als je, door leeftijd of een fysiek ongemak, je conditie en kracht niet echt meer kunt bijtrainen. Met een e-mtb kun je toch gewoon blijven doen wat je altijd leuk hebt gevonden!

E-mtb: dit zijn de voordelen

De voordelen van de extra pk’s van een elektrische mountainbike in een notendop: je legt langere afstanden af en levert dezelfde krachtinspanning op een snelheid die hoger ligt (dat merk je aan je spieren). Door het extra gewicht ben je stabieler en heb je meer zelfvertrouwen. Mountainbiken doe je voortaan weer samen, met familie en vrienden die misschien minder of juist een betere conditie hebben. Je stelt zelf in hoeveel extra ondersteuning je van de motor wilt hebben. Op de eerder genoemde e-mtb’s van Merida en Shimano werkt dat erg eenvoudig. De ep8-motor geeft je een regelbaar, hoogwaardig vermogen dat zorgt voor een opvallend natuurlijk rijgevoel op de trails. Met een maximaal koppel van 85 Nm binnen een breder trapfrequentiebereik kom je overal boven. De instellingen laat je via de E-Tube Project-app precies aansluiten op je rijstijl en voorkeur. En met de 630wh accu kom je eigenlijk nooit stil te staan. Nog een opvallend pluspunt van Merida is bovendien de naadloze integratie van motor en accu in het carbon frame dat volledig in-house wordt ontwikkeld. Het zorgt voor een knappe verschijning.