Toen ik in de jaren ’90 korte tijd in Hongkong woonde en werkte, luidde het beknopte antwoord op elk verzoek ‘can do!’. Ik vond het een ongelofelijk verfrissend geluid. In Nederland werd ondernemen verward met handel en snel geld verdienen. Gelukkig is de mentaliteit 180 graden veranderd. Voor de generatie Z, geboren na 1995, zijn vrijheid, duurzaamheid en autonomie de belangrijkste waarden bij het uitstippelen van hun carrièrepad. Kan niet, bestaat niet. De ‘can do’-mentaliteit zie je ook meer en meer terug in ondernemingen. De nieuwe generatie leiders denken niet in beperkingen, maar in ambitieuze doelen. Ze laten zich inspireren door de problemen die op ons afkomen en durven groot te denken.
Dat het roer om moet, is inmiddels doorgedrongen bij de grote meerderheid van de samenleving. De grote aanjagers zijn het klimaat en de energietransitie, maar ook bijvoorbeeld de hoge grondstofprijzen, krapte op de arbeidsmarkt, inclusiviteit en de geopolitieke ontwikkelingen. Een bedrijf als Tata Steel, dat al meer dan 100 jaar bestaat, zet met de plannen om met waterstof staal te gaan produceren de stap voor de volgende 100 jaar.
In 2030 moet de eerste productielijn operationeel zijn. Op de golf van de energietransitie ontstaan nieuwe kampioenen, zoals relatief jonge bedrijven als HyET en Allego. De eerste focust op product- en technologieontwikkeling rondom de energietransitie en heeft flexibel, lichtgewicht zonnefolie ontwikkeld. De tweede is nu al één van de grote EV-laadpaalaanbieders in Europa. Hun verhalen zijn voorbeelden van de ambitie en het zelfvertrouwen waarmee de toekomst vorm krijgt.