Genieten van het buitenleven, het mooiste uitzicht en een symfonie aan vogelgeluiden. Het genot van gezonde lucht en de geur van gras en kruiden. Lekker voor je tent, camper of caravan je eigen prutje koken met een lekker glaasje wijn of een biertje bij de hand. De fervente kampeerder kan niet wachten om er weer op uit te trekken. De pret begint al met de voorbereiding.

Kamperen oncomfortabel? Dat zeg je alleen als je ooit, in oude tijden, hebt gekampeerd of als je met een gebrekkige kampeeruitrusting op pad gaat. Met de juiste spullen is je kampeervakantie pure vrijheid.

  1. De juiste slaapspullen: nergens is het lekkerder slapen dan in de buitenlucht. Maar je moet natuurlijk wel rekening houden met een aantal basisvereisten: met de nieuwe generatie luchtbedden en selfinflatable matjes lig je net zo comfortabel als in hotelbed. De slaapzak moet goed ademen en isoleren, zodat je het niet te warm, maar vooral ook niet te koud hebt.
  • Handige kampeerspullen: op de camping koken is improviseren en met weinig middelen een geweldige maaltijd in elkaar flansen. Dat kan eenvoudig en snel met een kooktoestel of brander. En wat avontuurlijker op een compacte barbecue. Omdat je buiten bent, is het belangrijk dat je je spullen goed kunt koelen en goed afgesloten bewaart.
  • Feestje bouwen: kamperen is als picknicken in het park op een zwoele, zonnige zomeravond. Je bepaalt zelf hoe comfortabel je het wilt hebben. Als je voldoende bagageruimte hebt, is het lekker om een relaxte campingstoel en campingtafel bij je hebt, en een hangmat voor een siësta. Ben je wat avontuurlijker ingesteld of ga je de natuur in, dan zijn lichtgewicht pannen, servies en bestek aan te raden. 
  • Licht en elektra: als je kampeert, regel je zelf je verlichting. Die heb je in alle soorten en maten. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je kiezen voor ledlantarens met geïntegreerde zonnecel. En omdat je bereikbaar wilt zijn, zeker als je de natuur in gaat, is het slim om een powerbank voor je telefoon (met zonnecel) bij te steken.
  • Wildkamperen: je hoeft niet altijd te kiezen voor de camping. Op veel plekken in Europa kun je wildkamperen en het mooie is dat dit vaak ook nog eens in de mooiste natuur is. Als je het combineert met een avontuurlijke tocht, is het heerlijk om kant-en-klare outdoormaaltijden bij de hand te hebben en energierepen.
  • Outdoor kleding: elke ervaren kampeerder en wandelaar weet dat je je zwemspullen binnen handbereik moet hebben. Onderweg komt je altijd wel een fijne zwemplek tegen voor een frisse duik. Buitenleven betekent ook dat de temperatuur ’s avonds snel kan dalen. Daarom is thermokleding een must, maar bijvoorbeeld ook ademende shirts die makkelijk en snel drogen.
  • EHBO-kit en bescherming: in de buurt van water of bosrijke omgeving moet je beducht zijn op muggen en teken. Een goede anti-insectenspray en tekentang horen thuis bij de standaarduitrusting, samen met een goede EHBO-set en ibuprofen. Contant geld op zak is ook iets wat je altijd op zak moet hebben, want in veel landen is cash nog steeds king.

Helemaal klaar? Dat ben je pas als je goed voorbereid bent op de regen. Bij de aanschaf van een nieuwe tent de ‘waterkolom’ minimaal 1500 mm is. Zomers komen met onweer en in de bergen kan het weer in korte tijd omslaan. Dus de regenjas gaat altijd mee op pad. En is slecht voorspeld, dan is er nog niks aan de hand. Als kampeerder pak je je boeltje op en rijd je gewoon weer verder, richting de zon.