Zoom was al vier jaar het hardst groeiende bedrijf op het gebied van online meetings, toen voorjaar 2020 de coronacrisis uitbrak. Opeens moest iedereen noodgedwongen vanuit huis werken en vergaderen. Zoomen werd een werkwoord, en groeide in deze periode van 10 miljoen naar maar liefst 300 miljoen deelnemers per dag.

Direct na de eerste lockdown verwelkomde het Zoom-netwerk in drie maanden tijd tachtig keer zoveel klanten. “Dat konden we aan,” vertelt Axel Albrecht van Zoom. Qua gebruikersgemak staat het programma op nummer 1. “Het is slechts één muisklik om naar het menu te komen.” Apple heeft de Zoom Mobile app uitverkozen tot app van het jaar.

Het hybride werken

Óók als we weer langzaam richting kantoor kunnen, blijft het hybride werken – deels op kantoor, deels vanuit huis – het nieuwe normaal. Waarbij Covid-19 een blijvende invloed heeft op de inrichting van de kantooromgeving. Zoom heeft geïnvesteerd in een breed pallet aan slimme oplossingen om veiligheid en gezondheid op de werkplek te vergroten. Om te beginnen bij de entree, met een virtuele receptie, of bij het reserveren van een flexwerkplek. Op informatieschermen is zichtbaar hoe druk het is en een display bij de vergaderzaal waarschuwt als er te veel mensen in de ruimte zijn of als de luchtcirculatie onvoldoende is. Met de Zoom-app kunnen deelnemers aan de vergadering via de eigen telefoon alle apparatuur in de vergaderruimte bedienen.

Eind-tot-eind versleuteling

Zoom heeft afgelopen jaar extra energie gestoken in veiligheid. “We hebben de lat hoog gelegd. Zoom gebruikt twee-factor authenticatie en kent een unieke eind-tot-eind versleuteling. Bij een patiënt-artsgesprek kan echt niemand inbreken of meekijken.” Een ander belangrijk voordeel van Zoom: de meeting server staan in Europa en recordings blijven ook alleen in de EU. “Zo hebben we met SURF, de coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen, een data-privacy agreement afgesloten. We zijn constant in gesprek met partners en andere partijen over soortgelijke privacy-afspraken en onderwerpen.”

voor meer informatie bezoek de website