De finishing touch voor elke nieuwe wooninrichting? Mooie en stijlvolle raamdecoratie die ervoor zorgt dat je je écht thuis voelt in een warme, huiselijke sfeer. Met Oktober Woonmaand op komst bespreekt interieuradviseur Richelle den Hartog van Luxaflex de belangrijkste trends en innovaties. “Waar het om draait is dat je voor het interieur kiest waarin jij je lekker voelt.”

1. Een rijke mengelmoes van stijlen

Alles strak en in één stijl? Welnee, de belangrijkste woontrend is volgens Den Hartog toch wel het enthousiasme waarmee mensen verschillende stijlen zijn gaan combineren. “Iedereen volgt daarin zijn eigen gevoel,” zegt Den Hartog. “Je omringt je met persoonlijke dingen, met een verhaal. Vaak is dat een combinatie van modern en oud, eclectisch zeg maar, wat staat voor een gezellige mengelmoes van stijlen. Alles mag, waar het om draait is dat je voor het interieur kiest waarin jij je lekker voelt.” Dat de keuze in raamdecoratie daarom steeds vakere op ‘layering’ valt, lijkt dan ook niet zo vreemd. Den Hartog: “Daarin combineer je verschillende soorten raamdecoraties, denk aan gordijnen over jaloezieën. De sfeervan de woonkamer voelt dan extra warm aan. En met optische functionaliteit van jaloezieën verbreed je de ruimte en kun je het zonlicht dimmen. ’s Avonds creëer je met de gordijnen een gevoel van intimiteit.”

2. Haal buiten naar binnen

Overdag genieten steeds meer mensen van comfortabel hoge ramen in de woonkamer: in nieuwbouwwoningen is het dé trend. En dan het liefst met schuiframen van het plafond tot de vloer. Zo haal je de buitenwereld naar binnen; balkon/terras en de woonkamer vormen een eenheid. Er is wel een nadeel: hoge ramen hebben effect op de akoestiek. Den Hartog heeft de oplossing: “Met de juiste raamdecoratie zorg je voor een mooi ‘droog’ geluid. Gezinsleden en gasten blijven goed verstaanbaar en je geniet ook nog eens optimaal van de tv en muziek.”

3. De fun van het recyclen

Streven naar kwaliteit gaat goed samen met een eerlijk, duurzaam geproduceerd product. De materialen die voor raamdecoratie worden gebruikt zijn steeds vaker duurzaam. Den Hartog: “Onzebekende horizontale jaloezieën bestaan voor 98% uit gerecycled aluminium. Van aangespoeld oceaanplastic maken we rolgordijnen die echt in het oog springen. En als hernieuwbaar alternatief voor hout hebben we bamboe lamellen.” Je ziet het volgens Den Hartog ook bij de woontrends terug. “Denk aan de oude stoel van oma die wordt gepimpt en in een nieuw jasje gestoken. Of aan het decoratieve gebruik van droogbloemen, ook dat is een vorm van recyclen.”

4. Lekker slim huis

Als íets telkens verrast, is het wel het Nederlandse weer, soms heb je zomaar vier seizoenen in één dag. Bij koud weer glipt de meeste warmte onze huizen uit via de ramen, zelfs bij de meest energiezuinige soort. In de zomer wil je juist de warmte buiten houden voor een fijn binnenklimaat. Raamdecoratie speelt dus een grote rol bij het isoleren en aangenaam houden van de leefomgeving. Den Hartog: “De energieprijzen schieten omhoog, ook daarom wil je goed isoleren. Als je voor een raamdecoratie met isolerende eigenschappen gaat, zoals Duette® Shades, merk je dat direct in je portemonnee.” De nieuwste generatie raamdecoratie is perfect te integreren in smart homes en bedien je via de app of volledig automatisch of je nu thuis bent of niet. Daarmee kun je inspelen op de buitentemperatuur. In de zomer warmtewerend, zodat je de hitte buiten houdt, in de winter isolerend. Je houdt de binnentemperatuur aangenaam door op afstand de jaloezieën naar beneden te doen. En ’s ochtends bij het opstaan gaat de raamdecoratie geleidelijk omhoog, zodat je langzaam en comfortabel ontwaakt.