De vraag naar tijdelijke opslag groeit. ‘Er is enorm veel vraag naar tijdelijke opslagruimte. Steeds meer mensen willen in de grote steden wonen en genoegen nemen met kleinere appartementen,’ vertelt Erwin Fleer, oprichter en ceo van Boxx Opslag. Zijn full service opslagbedrijf speelt in op de vraag met 12 nieuwe vestigingen in binnenstedelijk gebied.

We gaan een tijdperk tegemoet dat woningen kleiner én duurder worden. Woonruimte is schaars, waardoor woningstarters noodgedwongen genoegen nemen met weinig vierkante meters. In de toekomst worden de stadsappartementen nog kleiner en nog duurder, verwacht Fleer. ‘Bij nieuwbouw ontbreekt steeds vaker de externe berging. Voor de bouwreglementen hoeft het niet meer, dus de ontwikkelaars gaan maximaal vierkante meters bouwen, zonder externe berging of interne parkeerplaats.’

Extra opslag huren

De verhuur van tijdelijke opslag, self storage, bestaat pas een paar decennia. Gevraagd naar hoe het succes is te verklaren, kaatst Erwin Fleer de bal terug: ‘Het was niet voorradig. Mijn ouders hadden een boot. Aan het eind van de zomer ging alles mee terug naar huis om in alle hoeken en gaten weggepropt te worden. Je kunt ook vragen: waarom hadden we 40 jaar geleden geen behoefte aan een hamburger? Nu hebben we continue behoefte aan een hamburger omdat het er is. Aanbod genereert behoefte. Een extra opslag huren is makkelijker dan alles op zolder bewaren. Er is in ieder geval veel vraag naar.’ Het is zeker niet zo dat de opslag alleen wordt gehuurd door mensen met weinig ruimte, benadrukt hij. ‘Hoe meer geld je gaat verdienen, hoe meer je gaat uitgeven; en hoe groter je woont, hoe meer spullen je gaat verzamelen. Denk maar aan de kerstspullen, golftas en skispullen. Je wint woonruimte door je spullen deels elders op te slaan en het is goedkoper dan extra vierkante meters erbij te kopen.’

Onderscheidend qua locatie en gemak

Fleer was er vroeg bij, 22 jaar geleden opende de eerste Boxx-locatie. ‘Je hebt altijd een beetje geluk in het leven nodig. Ik werkte op de effectenbeurs en een klant van mij investeerde in self storage. Dat wekte mijn interesse. Ik vond het een mooi concept en zag het wel zitten om een eigen concept op te zetten.’ Boxx is het enige zelfstandig self storagebedrijf, vertelt hij trots. ‘We zijn een onafhankelijk Nederlands bedrijf omgeven door buitenlands geweld. Alle anderen zijn in Amerikaanse handen of zijn beursgenoteerd. Op geld kunnen we de concurrentie nooit aan. Daardoor moeten we innovatief zijn. We stellen ons voortdurend de vraag: wat is goed voor de klant? Wat kunnen we anders doen?’ Boxx onderscheidt zich qua locatie en gemak.

Binnenstad

‘We kiezen welbewust ook voor binnenstedelijke opslaglocaties. Je kunt het vergelijken met de SPAR-buurtwinkel of de city-concepten van Jumbo en Albert Heijn. ‘We bieden gemak, doordat de opslag in de buurt is en niet ergens ver weg in de buitenwijk. Net zoals het soms is het wel eens makkelijk om snel even de deur uit te gaan voor een pak melk of een snack.’ Daarnaast zit de kracht van het Boxx in de hoge service, zoals een verhuishulp van en naar de Boxx-opslaglocaties, de gratis ophaalservice (Boxx on Wheels). Handig met grotere of zwaardere spullen. ‘De meeste mensen vinden het veel gedoe om op-en-neer te gaan. Dat lossen we op met het halen en brengen van spullen uit de opslag.

Opslag huren zonder gedoe, ga naar boxx.nl/opslag-huren-2