Nu het voorjaar in aantocht is, keert het hooikoortsseizoen ook weer terug. Rond de een op de vijf Nederlanders heeft allergische klachten van neus en ogen, vooral door pollen. Deze veroorzaken veel last en verzuim, doordat het je belemmert in je activiteiten en je je minder kan focussen op je school of werk.

Hooikoorts is de algemene naam voor inhalatieallergie. “Het gaat om seizoensgebonden klachten, afhankelijk van de deeltjes waar je last van hebt. Het begint al vroeg, in februari met boompollen. In het late voorjaar zijn het vooral de graspollen die last veroorzaken en in het najaar is vooral sprake ven huidstofmijtenallergie. “Als je pech hebt, ben je voor alle drie allergisch en heb je het jaar rond klachten,” verklaart verpleegkundig specialist Daphne Philips. Kinderen hebben meer moeite om zich te concentreren. “En dan is de examenperiode traditioneel ook nog eens in de slechtste periode van het jaar, als de pollen van gras en bomen pieken.”

Vermoeid voelen

“Het meest kenmerkende is jeuk aan ogen en neus. Je hebt geen koorts, maar kunt je toch vermoeid en grieperig voelen. Bij hooikoorts duurt dat soms weken achter elkaar. Mensen vinden de oogklachten over het algemeen het vervelendst, omdat het ze beperkt om dingen te doen,” vertelt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen van het Deventer Ziekenhuis. 

Door corona hadden hooikoortspatiënten extra veel ongemak van de symptomen die bij hooikoorts horen. De uiterlijke kenmerken lijken op die van corona. “Kinderen schaamden zich dat ze moesten niezen, omdat ze bang waren dat mensen dachten dat het corona was. En ouders waren bang dat het kind niet naar het dagverblijf mocht door de klachten.” Corona heeft ook een positief bij-effect, vertelt Gorissen. “Mensen zijn opeens veel gemotiveerder om medicijnen te nemen. Die werken goed en snel, waardoor mensen ontdekken dat ze klachtenvrij kunnen zijn.”

Slaapkamer luchten

Gevraagd wat je naast medicijnen kunt doen tegen hooikoorts, geeft Philips een aantal praktische tips, zoals kinderen voor het naar bed gaan kort laten douchen om de pollen af te spoelen. Ook kun je beddengoed beter niet buiten te drogen hangen en kun je slaapkamers het beste alleen ’s ochtends luchten. “De winst zit ’m in een pollenvrije slaapkamer en pollenvrij bed, zodat je in elk geval goed slaapt. Op Klokhuisfilmpjes op YouTube en filmpjes op pollennieuws.nl vind je praktische tips.”

“Hoeveel last je hebt van hooikoorts wisselt per dag,” constateert Gorissen. “Dat betekent niet dat het nodig is om te denken ‘het hoort erbij, ik ben gewoon een van de duizenden.” Het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft een richtlijn met aanbevelingen om tot de juiste zorg te komen. “Er zijn heel veel mogelijkheden om de klachten te dempen en te behandelen. Daarmee kun je de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. De bestaande medicatie is voor het overgrote deel van de mensen effectief, zonder bijwerkingen.” 

“Je hoeft bij hooikoorts vooral niet te denken ‘het hoort erbij’.”

Expert

Marloes Collins,

bestuurslid Nationale Allergie Monitor

Hoe ontstaat hooikoorts?

“In principe kun je voor alles waar eiwit in zit allergisch zijn. Hooikoorts is een allergie voor pollen. Daar zitten eiwitten in waar je allergisch op kunt reageren. Vaak gaat dat gepaard met oog-, neus- en/of longklachten. We onderscheiden vier allergiegroepen: inhalatie, contact of huid, de darmen en medicatie en/of insectengif. Hooikoorts of pollenallergie is een inhalatieallergie; de eiwitten komen via de slijmvliezen in je bloedbaan.”

Beperkt hooikoorts zich tot pollen?

“Er is een relatie tussen pollen, waar je hooikoorts van krijgt, en voeding. Een eiwit dat in pollen zit, kan bijvoorbeeld lijken op het eiwit in hazelnoten of appels. Je lijft denkt op dat moment: ‘er komen pollen binnen!’ en zal reageren. Iemand denkt op zo’n moment vaak allergisch te zijn voor hazelnoten, maar eigenlijk is het hooikoorts en is sprake van een zogenoemde kruisreactie. Het rare is dat de klachten anders zijn. Bij hooikoorts is het een loopneus of jeukende ogen, bij een appel of hazelnoot krijg je een allergische reactie rondom en in je mond en keel.”

Wat moet je doen?

“Het eten van appels of hazelnoten vermijden en je hooikoortsmedicatie nemen. Meestal krijg je binnen twee uur een allergische reactie, dus als je twee of drie keer dezelfde klachten ervaart, kun je echt wel naar de dokter om het uit te zoeken. Je huisarts kan een test doen en pikt je allergie er vaak zo uit.”