Motorrijden doe je vooral voor je plezier. Het nodigt je uit voor het avontuur. Motorrijders kiezen het liefst voor de landelijke, recreatieve routes, ‘off the beaten track’. De aantrekkingskracht neemt alleen maar toe, de motor is allang niet meer het exclusieve domein voor mannen. Een op de vijf nieuwe motorrijders is vrouw.

Mati Bovendeaard (55 jaar) heeft dit voorjaar, haar motorrijbewijs gehaald. Ze heeft meteen een eigen motor gekocht. “Motorrijden was al mijn droom voordat ik m’n autorijbewijs had. Het kwam er gewoon steeds niet van. Eerst had ik geen geld en later kwamen de kinderen.” Ze is blij dat ze het uiteindelijk heeft doorgezet. Het cliché ‘een gevoel van vrijheid’ klopt. “Je bent veel meer één met de omgeving. Je bent buiten en voelt de elementen. Zelfs de regen of wind is leuk. Het is heel anders dan de auto. Motorrijden is veel actiever. Het voelt veel meer alsof je onderdeel uitmaakt van de machine. Die motor doet wat jij wilt.” Gevraagd of ze wel eens bang was tijdens de motorrijles, antwoordt Mati. “Net als bij skiën moet je soms dingen doen die tegengesteld zijn aan je gevoel. Het gevoel als je in de bocht hangt was in het begin eng. Maar als je het kunt, is het heerlijk. Het is leuk en spannend. Je wordt heel blij.”

Way of life

Motorrijden is ‘hot’. Het totale aantal motorfietsen is gegroeid naar bijna 770.000 (bron: MotorRAI). Motorrijden is in vergelijking tot de auto heel betaalbaar. Natuurlijk is de aanschaf van een (tweedehands) motor, een goede helm en motorkleding een stevige investering, maar als de motor eenmaal voor de deur staat, ben je – zeker met de huidige brandstofprijzen en parkeergelden – spekkoper. Een ander voordeel is dat je met de motor voorzichtig langs een file kan rijden. De passie voor motorrijden schept een band. Het is een way of life. Motorrijders groeten elkaar en gaan vaak samen op pad. 

Veiligheid gaat voor alles. Bij de motorhelm begint het met de pasvorm. Voor de zomer heb je speciale handschoenen, voor goede grip. Met het Nederlandse klimaat beperken de meeste motorrijders hun tochten grotendeels tot de periode april-september. De zomer is een prachtige periode om met de motor eropuit te gaan. Omdat de temperaturen in de zomer – afhankelijk van waar je heen gaat – steeds vaker boven de 25 graden uitkomen, is het belangrijk daar rekening mee te houden met je motorkleding.