Door de stijgende gasprijzen en energieprijzen is voor de consument een hot topic om de eigen woning te verduurzamen om zo kosten te besparen. Met TONZON Vloerisolatie en het optimaliseren van de warmteafgifte van de cv is een winst van wel 25 à 40 procent op de stookkosten te behalen. Nu spaargeld nauwelijks nog rendement oplevert, is er driedubbele winst te behalen: een gezondere woning, meer wooncomfort en een besparing op de energiekosten.

De investering is zo in twee à drie stookseizoenen terugverdiend. Gevraagd naar het geheim van TONZON, antwoordt Ton Willemsen, CEO & special projects Tonzon: “We weten hoe warmte stroomt en hoe je die het bestekunt tegenhouden. Er worden een aantal denkfouten gemaakt, die aan de basis staan van de bestaande isolatienormen. De aanpak van woningisolatie in Nederland is die van een theemuts. De buitenkant wordt wel geïsoleerd maar de meeste Nederlandse woningen staan nog met blote voeten in de sneeuw.”

Energiebesparing

De basiskennis is niet aanwezig. “Warmte stijgt niet, alleen warme lucht stijgt. Dus als je beneden in huis de vloer niet isoleert, moet je de woonkamer warm blijven stoken. Door die koude vloer gaat ongewild de thermostaat omhoog. Daardoor verbruiken veel woningen die op papier al af zijn (NOM, Label A, Energie Neutraal ed.) toch meer energie dan in de norm is berekend.” De focus ligt te veel op (drie)dubbel glas en muurisolatie en te weinig op vloerisolatie, stelt Willemsen vertwijfeld. “Als je je dak isoleert gaat je energielabel van C naar A, maar blijft het gasverbruik hoog. Met vloerisolatie blijft het label C terwijl je verbruik daalt. Gelukkig zijn mensen slim en kijken ze naar de energiebesparing in plaats van het energielabel.”

Stookseizoen

De besparing op de verwarmingskosten is te danken aan de tweeslag van TONZON Vloerisolatie, onder vloer aangevuld met buisisolatie, al dan niet met koppelfolie (voorheen WTW-folie) en het cv-optimaliseringspakket. Deze bestaat uit HR-radiatorfolie en Vensterbankfolie. Deze zorgt als een soort spoiler ervoor dat de warme lucht makkelijker en sneller de kamer in komt. De essentie van de vloerisolatie van TONZON is dat er geen warmte meer verloren gaat via de vloer. Ton Willemsen legt uit dat een groot deel van het warmteverlies in huis, juist via de vloer plaatsvindt. De aanpak van TONZON gaat verspilling tegen. “Het grootste warmtetransport vindt plaats door middel van warmtestraling. Via de vloer lekt zo warmte naar de koude grond onder het huis.”

Veel van de besparingseffecten zijn indirect. Er is minder behoefte om bij te stoken. Dankzij de warmere vloer krijg je al bij een lagere luchttemperatuur een comfortabel gevoel. Hierdoor hoeft de verwarming in de ochtend later aan en kan de thermostaat minder hoog worden gezet. ’s Avonds kan de verwarming juist eerder uit omdat de warmte blijft hangen. De dagelijkse stooktijd wordt dus korter. Het stookseizoen is korter omdat de behoefte aan extra warmte pas bij een lagere buitentemperatuur ontstaat. “Omdat de vloer warmer is, voel je je al comfortabel bij een lagere luchttemperatuur. Daardoor heeft vloerisolatie een veel grotere impact op het energieverbruik dan nu nog wordt aangenomen.” Bovendien heb je minder last van schimmels en huisstofmijt.

Klimaatefficiënt

Willems verbaast zich over de fouten in de aannames en lacunes in de gehanteerde rekenmethoden. “We moeten bij de maatregelen die we treffen ook kijken naar de naar de klimaatkosten.” Als voorbeeld noemt hij de klimaatefficiëntie van ‘nul op de meter’-woningen. “Er gaat wel zeven jaar overheen voordat de maatregelen winst opleveren voor het klimaat. De zonnepanelen worden in Vietnam en China geproduceerd met steenkolenstroom. TONZON Vloerisolatie is een van de meest klimaatefficiënte producten ter wereld. Bij de TONZON Thermokussens zitten er 33 dagen tussen de maatregelen en de klimaatwinst. Gecombineerd met de radiator- en vensterbankfolie is dat nóg korter.”