Ook In de hectiek van de coronapandemie was de apotheek een baken van rust en professionele zorg. Vertrouwen is belangrijk in een tijd dat mensen het gesprek beginnen met ‘op internet staat dat…’.  

De apotheken bleven vanaf dag 1 van de lockdownmaatregelen open. “We hebben veel thuisbezorgd, patienten nagebeld en vragen beantwoord van mensen die bezorgd waren over hun medicijnen.” In begin was er net als bij wc-papier een hamstereffect qua medicijnen. “Dat hebben we echt moeten afremmen door te benadrukken dat we konden blijven leveren en mensen niet in de stress hoefden te schieten.”

Juiste begeleiding

“Op basis van vertrouwen kun je een patiënt beter begeleiden en uitleggen waarom je wilt dat iemand zijn of haar medicatie goed inneemt,” vertelt Daniëlle van Koetsveld, apotheker in Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Apothekers Federatie (NApCo). “We zijn een spil in de eerstelijnsgezondheidszorg. Huisartsen en de wijkverpleging overleggen veel met de apotheker. Wij hebben het overzicht over de medicatie, letten op ongewenste combinaties, zorgen voor de juiste begeleiding.”

Medicatie

Het belang daarvan legt ze uit aan de hand van een voorbeeld. “De huisarts of specialist maakt een afspraak met een patiënt. Bijvoorbeeld: ‘ik schrijf je deze bloedverdunners voor en die gebruik je maximaal één jaar’. Het kan dat de patiënt het medicijn blijft gebruiken. Aan een recept zie je niet wat de afspraak is. Iemand krijg soms wel 10 tot 15 verschillende geneesmiddelen voorgeschreven. “We monitoren dat gebruik, sparren altijd een-op-een met de huisarts en óók met de patiënt zelf, om te vragen naar de effectiviteit maar ook of hij last heeft van bijwerkingen. Soms moet je goed de diepte in en qua medicatie een stap terugzetten om te kijken wat op dat moment nog de beste farmaceutische zorg is.”

Versnelling ICT

Gezamenlijke online dossiers voor de communicatie tussen zorgverleners onderling is een belangrijk wens. Die ontwikkeling vraagt om een versnelling, vertelt Van Koetsveld. “Het is eigenlijk noodzakelijk dat ik als apotheker sommige labwaarden kan inzien, bijvoorbeeld de nierfunctie. Die is belangrijk voor de dosering van een geneesmiddel.”

voor meer informatie bezoek de website