Bij de zoektocht naar alternatieven voor sparen maken digitale valuta zoals Bitcoin een gestage opmars. Op dit moment zijn er zo’n 700.000 Nederlanders die Bitcoin, of een deel daarvan, bezitten. Bitvavo is een Nederlands platform met Europese ambitie. Een degelijke partij binnen een nieuwe en snelgroeiende markt. Bitvavo heeft in samenspraak met onderzoeksbureau Markteffect recentelijk onderzoek gedaan naar de Bitcoin en crypto currency-adoptie. De populariteit is groot: 15% van de Nederlanders die nu nog geen Bitcoin bezitten, overweegt om de komende twaalf maanden te investeren.

Gevraagd naar de redenen om in Bitcoin of andere cryptocurrency te (gaan) investeren, antwoordt 44% de verwachte koerswinst. 27% denkt dat dit een goed moment is om in te stappen. Advies van een expert (21%) is een andere reden. Gebrek aan kennis (39%) is de belangrijkste drempel om in te stappen.

Crypto adoptie

Wie in digitale valuta ofwel cryptocurrency handelt, moet tegen een stootje kunnen. Willem Jan Rutgers, hoofd marketing bij Bitvavo somt de hoogte- en dieptepunten op: “Een enorme prijsstijging in 2017 met een daling in 2018 tot gevolg. Daarna is het een paar jaar vrij stil geweest en nu zie je de populariteit weer toenemen, waarbij de prijzen nog hoger stijgen dan voorheen.” Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen, ondanks dat ze in crypto’s investeren, niet weten waar ze in investeren, vertelt Rutgers. “Wij vinden het als Bitvavo wel belangrijk dat consumenten zich goed laten informeren waarin zij investeren.” En: “Ga vooral niet mee in een bepaalde hype. Dat is gewoon onverstandig.”

Bovenmodaal

“We willen weten hoe in Nederland en andere landen tegen crypto’s wordt aangekeken. De reden is dat het investeren in digitale valuta in populariteit toeneemt. Dit ondanks de grote koersschommelingen.” Over het algemeen hebben investeerders een bovenmodaal inkomen. Twee derde is man en het opleidingsniveau is over het algemeen hoog. Het overgrote deel van de investeerders  (88%) valt in de leeftijdscategorie van 18 tot 55 jaar.

Het onderzoek is al eerder uitgevoerd, voorjaar 2021. Toen stond de Bitcoinprijs heel hoog, rond de 55 duizend dollar. Bij het tweede onderzoek, deze zomer, stond de prijs rond de 33 duizend euro. “Ondanks die daling zie je dat het sentiment in Nederland vrijwel gelijk is gebleven. Het percentage mensen dat van plan is om te investeren in Bitcoin of andere assets is echt groot. Mensen zien het als een volwassen ‘asset class’ om vermogen te beschermen. De afgelopen jaren is het ecosysteem van bedrijven die de blockchain ontwikkelt (de technologie achter crypto’s, red.) enorm gegroeid. Het is een nieuwe snelgroeiende markt die niet meer is te stoppen, ‘too big to fail’.”

Altcoins

Rutgers legt het blockchainsysteem achter de Bitcoin uit door een vergelijking te maken met het reguliere geldsysteem, met de euro en dollar. “Tijdens de coronacrisis is veel geld bijgedrukt door de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Fed. Er is een enorm bedrag de economie ingestroomd, waardoor volgens kenners inflatie op de loer ligt. Van de Bitcoin heb je een vast aantal. Er zijn een x-aantal Bitcoin die binnen het protocol kunnen worden uitgegeven, ongeacht de vraag.” Naast Bitcoin zijn er altcoins, zoals Ethereum en Cardano. “Dat zijn alternatieve blockchains die bijvoorbeeld vooral worden gebruikt voor ‘smart contracts’, waar je ook in kunt investeren. Wereldwijd gaat het om vele duizenden altcoins.” Bitvavo biedt een selectie van de meest populaire crypto’s aan via het eigen platform.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect rondom crypto’s. Af en toe is er in het nieuws een bericht over een digitale inbraak en diefstal van crypto’s. “Je kunt je crypto’s opslaan in een zogenoemde cold wallet. Daarbij ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer van je digitale valuta (private key). Bitvavo maakt dat gemakkelijk. Wij beheren dat voor klanten. Op het moment dat je een account aanmaakt, krijg je toegang tot jouw eigen ‘wallets’ en beheren wij de private keys.” Bitvavo heeft verschillende beveiligingstools, zoals 2 factor authenticatie en andere handigheden, zoals een aan het account gekoppelde bankrekening en ‘whitelisting’ voor transacties.

Zet eenvoudig je eerste stap in de wereld van digitale valuta. Download de Bitvavo app of ga naar bitvavo.com

Snelgroeiend investeringsplatform

Bitvavo is een Amsterdams fintech bedrijf dat enorm snel groeit. “We zijn een investeringsplatform waar je kunt investeren en handelen in digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum, Cardano en +150 andere digital valuta. We zijn marktleider in Nederland en hebben de ambitie om marktleider te worden in Europa, op dit moment hebben wij 1 miljoen klanten en we groeien snel door,” vertelt Willem Jan Rutgers. Bitvavo maakt digitale valuta graag toegankelijk voor het grote publiek. “Dat doen we met lage, transparante kosten, veel gebruiksgemak en een groot aanbod aan digitale valuta (cryptocurrency). Via de mobiele app en het online platform kunnen klanten investeren in digitale valuta en daarmee hun persoonlijke financiële doelen bereiken.