Bitcoin Meester is sinds de oprichting in 2017 uitgegroeid tot een klantvriendelijk en laagdrempelig crypto-platform. Medeoprichter en ceo Mitchell Zandwijken heeft de cryptomarkt meer en meer volwassen zien worden. De grote volatiliteit maakt beleggen in crypto’s aantrekkelijk, ondanks de risico’s, zo is zijn observatie.

Crypto heeft dit jaar als industrie weer een sprong gemaakt, vertelt ceo Mitchell Zandwijken enthousiast. “In de VS is de eerste crypto-exchange naar de beurs gegaan, met een notering aan de Nasdaq. En ook in Europa zitten we niet stil.” Gevraagd naar de klanten die in crypto’s handelen via het Bitcoin Meester platform onderscheidt hij drie groepen. “Je hebt de early adopters, die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van blockchain-techniek en de toepassingen in de echte wereld. Een grote groep wordt via-via, door vrienden of familie, enthousiast gemaakt en je hebt tot slot de belegger die het puur als een investeringsobject ziet.”

DNB-registratie

Dat crypto’s financieel volwassen zijn en serieus worden genomen, blijkt volgens Zandwijken ook uit het feit dat er wet- en regelgeving is. “Als je wilt doen wat wij als Bitcoin Meester doen, dan heb je een registratie nodig bij de DNB. Toen wij in 2017 begonnen, was dat er nog niet.” Aan de registratieplicht zijn allerlei verplichtingen verbonden, zoals procedures om witwassen en fraude te voorkomen en toetsing van het bestuur. Het onderscheidt Bitcoin Meester in positieve zin van buitenland partijen. “In veel landen is nog geen toezicht geregeld. Als een partij in China jouw account blokkeert, is het lastig om je geld terug te zien. Sommige partijen, zoals een van de grootste beurzen ter wereld Binance, hebben niet eens een kantooradres!”

Volatiliteit

Een kenmerk van crypto is de grote volatiliteit. De risico’s zijn groter, maar tegelijkertijd zijn rendementen te behalen die bij weinig andere vermogensassets zijn te behalen. “Het is de reden waarom mensen zich in de cryptomarkt begeven,” constateert Zandwijken. “Mensen vinden het spannend. Er gebeurt elke dag wel wat. Stop je je geld in een beursfonds dat een paar procent op jaarbasis oplevert, ga je niet elke dag de koers checken. Iemand die op zoek is naar het rendement van crypto vindt het handelen ‘an sich’ leuk.” Bovendien relativeert hij de risico’s. “Het verlies is beperkt tot de inleg. Bij beursinstrumenten met dezelfde volatiliteit als crypto zijn de risico’s veelal groter.” Hij ziet nog iets anders. “Veel mensen leggen een bescheiden bedrag in met het idee ‘als het wat wordt, kan het leuk uitpakken’.”

Aantrekkelijk

Zandwijken merkt dat er een groeiende interesse is voor beleggen en crypto’s. “De waardestijging die met crypto’s mogelijk is, is voor veel mensen een goede reden om in cryptovaluta te beleggen. Wat meespeelt is de negatieve rente en inflatie. “Dat is een reden waarom mensen naar alternatieven voor hun spaargeld kijken. Dat trekt ze naar andere beleggingen.” In het buitenland zijn het vaak andere motieven die de Bitcoin en andere cryptovaluta aantrekkelijk maken. “In landen in Afrika en Zuid-Amerika is de waarde van de eigen valuta vaak heel erg instabiel. Daar werd voorheen heel veel in US-dollars betaald, maar het versturen van dollars naar dat soort landen is duur en vaak zelfs onmogelijk. Crypto biedt daar een oplossing voor, omdat je het zonder tussenkomst van derden vrij eenvoudig en goedkoop kunt versturen.”

Goede doelen

Bitcoin Meester is vanaf het allereerste begin in 2017 actief met goede doelen en sponsoring. “We doen veel voor Stichting Opkikker en we hebben meegedaan aan de Kika Run voor bedrijven.’ Opkikker zorgt ervoor dat gezinnen met een langdurig ziek kind een dagje eropuit kunnen. “We zijn met het team een dag gaan helpen.” Bij de sponsoring ligt de focus op lokale sportverenigingen. Naarmate het bedrijf groeit, worden de sponsordeals groter (zie kader). “Het is leuk om wat te kunnen doen. Het doel is niet zozeer directe groei, maar meer de naamsbekendheid. “Het is niet zo dat gelijk de klanten binnenstromen. Op het moment dat je een voetbalclub kunt sponsoren, zit je niet meer op een zolderkamer.”

Laagdrempelig en veilig

Qua aantal soorten cryptomunten is Bitcoin Meester het grootste platform van Nederland. “We zijn een Nederlands bedrijf, met een app voor de iPhone en Android-telefoon. Het is heel toegankelijk. Het is laagdrempelig en veilig.” De layout is zo overzichtelijk en helder mogelijk, met geavanceerde functies. Een voorbeeld is ‘stop loss’ waarmee je kunt instellen dat je wilt kopen of verkopen bij een bepaalde prijs. “We hebben een goede helpdesk en zijn goed bereikbaar per chat en e-mail. Als je vastloopt met het kopen of versturen van crypto’s zijn we altijd bereikbaar.”

Bitcoin Meester informeert, maar zal nooit (gaan) adviseren, benadrukt Zandwijken. “We willen faciliteren en mensen bekendmaken met crypto. Op onze blogpagina worden dingen die in de markt gebeuren onder de aandacht gebracht. En we zijn bezig met de Bitcoin Meester Academy, waarbij je je kunt inschrijven voor diverse cursussen.”

Sponsor van AZ en HC Bloemendaal

Consumenten kennen Bitcoin Meester mogelijk al als sponsor van voetbalclub AZ of hockeyclub Bloemendaal. “Bij AZ hadden we een goed gevoel. Zij zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van crypto en van onze kant is het een erg mooie exposure,” vertelt ceo Mitchell Zandwijken. In het hockey ondersteunt Bitcoin Meester de hoofdklasseclubs Pinoké en Bloemendaal. “We moeten een klik hebben met de club. Dat zijn de leukste samenwerkingen.”

Voor meer informatie over de mogelijkheden bezoek de website van bitcoinmeester